Ексклюзиви
середа, 19 вересня 2012 09:16

Зміни до Земельного кодексу не передбачають продаж с/г земель іноземцям - експерт

Зміни до Земельного кодексу не передбачають продаж с/г земель іноземцям - експерт
Українські землі с/г призначення не продаватимуть іноземцям. Фото: tsn.ua

Прийняття Верховною Радою за основу законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю не вносить істотних змін до земельного законодавства.

Про це у коментарі  Gazeta.ua розповів член ради Асоціації "Земельна спілка України" Сергій Біленко.

"Законопроект не вносить жодних суттєвих змін. Річ у тім, що Земельний кодекс України приймався в 2001 році. Тоді ще існували Цивільний кодекс УРСР та Закон про підприємництво із застарілою термінологією: "спільні підприємства", "іноземні юридичні особи", "юридичні особи України" тощо. Після прийняття нового Цивільного кодексу, нового Господарського кодексу з'явились два поняття: "юридична особа заснована законодавством України" та "юридична особа заснована законодавством іноземної держави". Але термінологію Земельного кодексу не осучаснили, тож при застосуванні його норм поставали питання, наприклад, що вважати спільними підприємством, чи має право підприємство, серед учасників (акціонерів) якого є іноземці, мати у власності землі несільськогосподарського призначення?" - сказав Біленко.

Згаданий законопроект експерт назвав корисним, адже він, за його словами, дозволить уникнути неточностей у земельному законодавстві.

"Він вирішує дуже стару проблему - застарілість термінології Земельного кодексу. При цьому іноземні громадяни як могли орендувати українські землі, як сільськогосподарського, так і  несільськогосподарського призначення, так можуть і зараз. Як була пряма заборона придбання сільськогосподарських земель іноземним громадянам і підприємствам, утвореним за кордоном, так вона і залишилась", - зауважив Біленко.

Нагадаємо, прийнятим Радою за основу документом (реєстр. №11128), зокрема, передбачено, що "іноземні підприємства, підприємства, в статутному (складеному) капіталі яких є іноземна інвестиція (спільні підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями), юридичні особи, створені відповідно до законодавства іноземних держав, іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації можуть у порядку, встановленому Земельним кодексом України для юридичних осіб, створених відповідно до законодавс тва іноземних держав, набувати у власність земельні ділянки несільськогосподарського призначення". "Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності держави, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, юридичним особам, створеним відповідно до законодавства іноземних держав, іноземним державам, міжнародним урядовим та неурядовим організаціям здійснюється Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України".

Зараз ви читаєте новину «Зміни до Земельного кодексу не передбачають продаж с/г земель іноземцям - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути