Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 19:44

Зміни до податкового кодексу можуть знищити будь-який бізнес - Дубровський

Зміни до податкового кодексу можуть знищити будь-який бізнес - Дубровський
Володимир Дубровський: "Виправити ситуацію з податковою можна в один спосіб – повністю її перезавантажити". Фото: Тарас Подолян

Зміни до Податкового кодексу від Зеленського містять норму про арешт на активи, що може знищити будь-який бізнес. Податкова служба має плани з фінансових надходжень і кришує ухиляння від податків. Перезавантажити її можна лише через звільнення всіх тих, хто задіяний у схемах перерозподілу живих грошей.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст Володимир Дубровський.

"У цьому законопроєкті є дуже небезпечна норма – арешт на активи можна накладати навіть до узгодження податкових зобов'язань, – каже він. – Це дає можливість знищити будь-який бізнес. Податківець приходить, донараховує податкові зобов'язання – і справа зупиняється. Під тиском таких погроз чи не всі забажають відкупитися. Податківці давно мріяли про таку норму".

Наша податкова служба – специфічна структура, яка була створена щоб тримати бізнес у покорі, розповідає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський почав грабувати населення і бізнес заради латання дірок в бюджеті - Розенко

"Податкова підлягала безпосередньо президенту. Це єдиний випадок у світі, про який мені відомо. В неї були бонуси у відсотках від донарахувань і штрафів. Була заточена на каральні функції. Мала плани з податкових надходжень, що вважається поганою практикою у світі".

На чолі податкової стояв одіозний Микола Азаров, який зовсім не знався на податках. "Він вважав, що відшкодування ПДВ – це пільга. Але був лояльний до Кучми. Азаров заклав податкову корпоративну культуру. Якщо керівники не вписувалися в неї, їх усували", – повідомляє експерт.

За словами Володимира Дубровського, люди з податкової мають можливість кришувати "конверти", тобто індустрію з ухиляння від податків. За Януковича це все централізувалося.

"З того часу податківців так і не змінили. Каха Бендукідзе (грузинський підприємець, координатор економічних реформ у Грузії часів Саакашвілі. – Gazeta.ua) сказав, що всіх причетних до організації "конвертів" треба посадити. Виправити ситуацію з податковою можна в один спосіб – повністю її перезавантажити. Всі, хто мав справу із живими грошима, мають піти. Частину цих грошей вони здавали на "общак" і потім перерозподіляли. Хто знає смак живих грошей – той як тигр, що скуштував людського м'яса. Полюватиме лише на людей. Його можна тільки вбити", – підсумовує економіст.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте в журналі "Країна"

Верховна Рада 1 липня підтримала в першому читанні зміни до Податкового кодексу. Проголосували за документ 264 народні депутати. Закон №5600 передбачає нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян та підприємців, котрі користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" та "Доступна іпотека 7%". Передбачає підвищення податків для низки галузей.

Зараз ви читаєте новину «Зміни до податкового кодексу можуть знищити будь-який бізнес - Дубровський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути