Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2013 09:29

Жеваго купує два норвезькі суднобудівні заводи

Жеваго купує два норвезькі суднобудівні заводи
"Залив" Костянтина Жеваго уклав угоду з Bergen Group ASA. Фото: kremenchug.ua

Норвезька Bergen Group ASA підписала угоду про продаж кораблебудівного підрозділу суднобудівному заводу "Залив" українського бізнесмена Костянтина Жеваго.

Згідно з повідомленням Bergen на фондовій біржі в Осло, "Залив" придбав 51% акцій у новоствореній компанії за $18,2 млн. Компанія отримає заводи Fosen і BMV, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Не разлей вода".

Після завершення операції обидва акціонера спільно внесуть 50 млн крон ($8,36 млн) в оборотний капітал нової компанії для подальшого розвитку. Крім того, компанія отримає близько $40 млн для фінансування будівництва суден. Операцію планується закрити до кінця року після узгодження з антимонопольними органами і третіми сторонами.

Зараз фінансовий стан Bergen Group далекий від ідеального. За результатами минулого року при виручці в 3,5 млрд крон ($586 млн) негативна EBITDA становила 508 млн крон ($84,94 млн), чистий збиток - 753 млн крон ($125,9 млн).

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Києві "засікли" колекційний суперкар Aston Martin олігарха Жеваго?

Bergen Group заснована в Норвегії 2002 року в результаті об'єднання понад 20 компаній. Спеціалізується на трьох напрямках: офшорних послугах, суднобудуванні та сервісному обслуговуванні. Суднобудівельний підрозділ компанії володіє двома заводами: Fosen і BMV, які займаються внутрішнім облаштуванням судів, встановлюють двигуни, електронне та інше обладнання.

Суднобудівний завод "Залив" побудували 1938 року на березі Керченської протоки. Останні шість років підприємство щорічно виробляє близько п'яти-шести корпусів суден для нафтогазової промисловості. Має власне конструкторське бюро. Поставляє продукцію в Нідерланди, Норвегію та інші країни. Чистий прибуток заводу 2012 року збільшилася в 3,6 раза, до 5,93 млн грн, а чистий дохід - на 16,58%, до 315,78 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Жеваго купує два норвезькі суднобудівні заводи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути