четвер, 13 жовтня 2022 05:25

Зеленський розповів про економічні втрати України та основні фінансові потреби

Зеленський розповів про економічні втрати України та основні фінансові потреби
Президент Володимир Зеленський озвучив дві ключові фінансові потреби держави. Фото: ОП

Українська економіка цьогоріч впала більш ніж на третину через російський терор.

Так само на третину скоротилися реальні доходи українців. Про це сказав президент Володимир Зеленський на засіданні щодо підтримки України під керівництвом уряду, групи Світового банку та МВФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінекономіки засмутили даними про український ВВП

"Тисячі підприємств та об'єктів інфраструктури зруйновані. Мільйони людей стали внутрішніми переселенцями", - повідомив Зеленський.

Він назвав дві ключові фінансові потреби держави.

38 млрд доларів для покриття дефіциту державного бюджету наступного року - зарплати вчителів, лікарів, соціальні виплати, це пенсії.

17 млрд доларів, верифіковані Світовим банком і потрібні для відбудови критичної інфраструктури в межах RDNA. Це школи, лікарні, критична транспортна й енергетична інфраструктура, пошкоджене житло.

Також, за словами Зеленського, Україні потрібні цільові кредити обсягом 2 млрд доларів на відбудову електроенергетичної інфраструктури після руйнувань і для розширення експорту у Європу. Україна потребує кредитних лімітів для закупівель газу, вугілля до наступного опалювального сезону. Обсяг цього рівня підтримки – не менш як 5 млрд доларів.

Зеленський сказав, що потрібно затвердити програму співпраці з Міжнародним валютним фондом як основне джерело покриття дефіциту. За його словами, реалістичний обсяг – до 20 мільярдів доларів.

1 жовтня мінімальна зарплата підвищилась на 200 грн. Цьогоріч це перше і єдине підвищення, 2023-го підвищень не планують.

Громадяни, які через російську агресію втратили роботу, можуть отримати субсидію. Безробітнім для її отримання необхідно зареєструватися у центрі зайнятості, сказали в уряді.

Рівень безробіття через російську агресію виріс до 35%, за даними Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів про економічні втрати України та основні фінансові потреби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути