середа, 06 лютого 2019 10:30

Заплатить кожений: як заборона поліетиленових пакетів вплине на вартість товарів

Заплатить кожений: як заборона поліетиленових пакетів вплине на вартість товарів
lviv.molbuk Заборона деяких видів поліетиленових пакетів призведе до подорожчання товарів

Заборона деяких видів поліетиленових пакетів призведе до подорожчання не тільки дозволених видів "пластику", але і товарів, які в нього упаковуються.

За нововведення заплатить кожен з українців, розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко сайту Сегодня.

"У вартість будь-якої продукції в магазинах закладається і вартість поліетилену. Але подорожчання буде невеликим. Сьогодні упаковка займає, умовно кажучи, 1% вартості товару, а новий вид поліетилену додасть до вартості ще приблизно 0,2%. ... Більшість країн, які переходять на нові правила поводження поліетилену, - це країни з високим рівнем життя. Бідні країни не вводять у себе подібних норм, тому що їх громадяни це не потягнуть" , - зазначив Дорошенко.

При цьому він нагадав, що перехідний період в Україні планують зробити достатнім - три роки. За цей час підготуватися зможуть не тільки виробники "пластику", але і самі українці. Так, щоб не платити дорого за дозволені пакети, які, по суті, є одноразовим продуктом, можна буде завести звичку ходити в магазин з тканинними сумками.

"Мої знайомі за кордоном ходять в магазин з полотняними торбами, з паперовими пакетами. Вони звикли до цього за кілька років, і нові правила їх вже не вибивають з колії. Поступово це приживеться і у нас", - упевнений Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львів відмовляється від одноразових пакетів

В Україні можуть заборонити поліетиленові пакети. Відповідний законопроект вже внесли до Верховної Ради.

Пропонують заборонити реалізацію пакетів у магазинах, павільйонах та інших об'єктах роздрібної торгівлі

Штраф за реалізацію таких пакетів пропонується встановити у розмірі 500% від вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зараз ви читаєте новину «Заплатить кожений: як заборона поліетиленових пакетів вплине на вартість товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути