пʼятниця, 01 червня 2012 17:51

Заощадження в євро краще перевести у долари або гривні - банкір

Заощадження в євро краще перевести у долари або гривні - банкір
Обмінники скуповують євро по 10 грн і дешевше. Фото: 2012ua.net

У травні курс євро знизився в Україні на 5%. Обмінники скуповують його по 10 грн і дешевше.

На думку скарбника банку "Національний кредит" Василя Невмержицького, євровалюта дешевшатиме і далі.

"Падіння євро спричинене невпевненістю крупних інвесторів у цій валюті та здешевленням енергоносіїв. Головний чинник - політична нестабільність: криза в Греції, мітинги в Італії. Головно через Грецію. Її прийняли в євроспільноту, запровадили обіг євро. Але в цій країні велике безробіття, неповернення боргів. Греки, замість скоротити витрати на бюджетні асигнування, почали мітингувати, відправили у відставку уряд і призначили нові вибори. Інвестори чекають новин про результати парламентських виборів у Греції. Очікується вихід кількох країн з єврозони, вони готують свої сценрарії переходу на власні валюти. Тож загалом тенденція несприятлива. Євро дешевшає відносно долара. Співвідношення поки що 1,25. Знизиться до 1,2. Долар дорожчатиме", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку з власників собак братимуть додаткову плату

За його словами, заощадження у євро краще перевести у долари або гривні.

"Для України падіння євро матиме негативні наслідки. Бо третина експорту товарів з України припадає на країни Єврозони. Тож наші українські підприємства втрачатимуть доходи. Зате ситуація вигідно для імпортерів. Товари, вироблені в Європі, стануть дешевшими для нашого споживача", - зазначив Невмержицький.

Зниження курсу євро в обмінниках сприятиме і чемпіонат Європи з футболу. Комерційні банки очікують приток готівкової валюти, переважно євро, на суму 1,2 млрд євро. Більшість уболівальників приїдуть з кредитними картками. Розраховуватимуться ними в готелях, ресторанах.

Нині комерційні банки країни самостійно встановлюють курс купівлі-продажу. У містах, де проводять Євро-2012, діють філії 75 фінустанов. Вони можуть збільшити маржу. Нині різниця між курсом купівлі та продажу валюти складає 5-10 коп. Під час Євро-2012 може збільшитись до 20 коп.

В обміниках тепер купують мало готівкового євро. Переважно щоб відправити дитину на навчання за кордон або для відпуски. У казначействі "Національного кредиту" порахували, що 52% українців тримають заощадження в гривні, 30% - у доларах і близько 10% - у євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшали яйця

"Раджу 70% заощаджень тримати в гривні, решту - у доларах, фунтах стерлінгів і швейцарських франках. Російському рублю довіряти не варто. Бо Росія втрачає об'єми експорту нафти та газу, вони дешевшають. І тому рубль теж падає. Фінустанови скоро обслуговуватимуть платежі й в альтернативних валютах. Імовірно, до кінця року в Україні прийматимуть китайський юань для розрахунків та депозитів", - підсумував Невмержицький.

Зараз ви читаєте новину «Заощадження в євро краще перевести у долари або гривні - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути