середа, 18 березня 2020 10:29

Закінчилася найбільша нафтова криза

Закінчилася найбільша нафтова криза
Нафтова криза 1973-го показала, наскільки розвинені країни залежали від цін на нафту. Фото: pixabay.com

18 березня 1974-го Організація країн – експортерів нафти зняла заборону на продаж ресурсу в країни Європи, США і Японію. Таке рішення свідчило про закінчення нафтової кризи 1973 року.

Так у жовтні 1973-го арабські країни – члени ОПЕК, Єгипет та Сирія відмовилися постачати нафту у Велику Британію, Канаду, Нідерланди, США, Японію. Адже країни підтримали Ізраїль у конфлікті з Сирією та Єгиптом.

Через заборону нафта за рік подорожчала з $3 до $20 за бар. Це була перша енергетична криза. До цього часу фахівці називають її найбільшою в історії. Крім того, через стрімке зростання вартості ресурсу у промислових країнах розпочалася економічна криза. Це показало, наскільки розвинені країни залежали від цін на нафту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли бензин подешевшає

У результаті Рада міністрів країн Спільного ринку підтримала позицію арабів. Крім того, майже всі держави Африки відмовилися від дипломатичних відносин з Ізраїлем.

Водночас США шукали способів, як зменшити залежність від арабської нафти. Людям пропонували менше користуватися автомобілем, скоротити кількість рейсів. Управління з охорони навколишнього середовища тимчасово скасувало обмеження на використання вугілля, яке забруднює атмосферу. Зняли ліміти на імпорт нафти й необроблених мастил. Водночас бензин, дизпаливо та авіаційний газ стрімко подорожчали. Тоді у США почали випускати машини з двигунами, які споживали менше бензину. З'явилися Toyota Corona, Toyota Corolla, Nissan Sunny, Honda Accord.

2020-го нафтові котирування Brent різко обвалилися на початку березня. Ціна впала найбільше після війни в Перській затоці 1991-го - на 31%, або до $34,23 за бар. За кілька днів до того ОПЕК і Росія не продовжили угоди про зменшення видобутку. Чинна закінчується 1 квітня. Зараз нафта торгується $29 за бар. При цьому Саудівська Аравія готова продавати нафту в Європу по $25 за бар. Наприкінці лютого нафтові котирування становили майже $50.

Зараз ви читаєте новину «Закінчилася найбільша нафтова криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути