вівторок, 05 січня 2016 17:38

Закарпаття хоче стати спеціальною економічною зоною

Закарпаття хоче стати спеціальною економічною зоною
Фото: prozahid.com

Депутати Закарпатської обласної ради звернулися до керівництва країни з пропозицією відновити спеціальну економічну зону в регіоні.

Про це повідомляє прес-служба облради.

"Обласна рада... вирішила звернутися до президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо необхідності відновлення інвестиційного режиму СЕЗ "Закарпаття", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, спеціальна економічна зона діяла з 2001 року. Однак у 2005 році її згорнули.

"Україна, і Закарпаття зокрема, втратили можливість отримати задекларовані інвестиції в розмірі 1,2 млрд дол. США. Проекти, зареєстровані на території СЕЗ "Закарпаття", недоотримали 155 млн грн фінансування", - наголошується у зверненні.

На думку депутатів, лише в 2005 році втрачена можливість створення 6 мільйонів робочих місць. Потенційні іноземні інвестори надали перевагу інвестуванню в сусідні Угорщину, Словаччину, Польщу та Румунію.

Раніше завдяки механізму стимулювання залучення інвестицій в Закарпатській області реалізовували проекти спільно з іноземними корпораціями, зокрема IKEA, Phillips, JVC на базі підприємств ПАТ "Мукачівський завод "Точприлад", ЗАТ "Берегівський радіозавод" та інших.

Як підкреслили у зверненні, пільгові режими відігравали домінуючу роль у розвитку економіки регіону. Їх дострокове припинення негативно позначилося на інвестиційному іміджі області, вважають депутати.

Відтак закарпатські депутати закликали відновити дію виключених статей закону "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття" та продовжити термін дії закону "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області" на 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Закарпаття хоче стати спеціальною економічною зоною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути