пʼятниця, 18 вересня 2020 13:45

"Жах" і "катастрофа": за що нардепи розкритикували проєкт держбюджету-2021

"Жах" і "катастрофа": за що нардепи розкритикували проєкт держбюджету-2021
Голова Мінфіну Сергій Марченко заявив про готовність до діалогу і дискусій. Фото: unsplash

Кабмін представив у Раді проєкт держбюджету-2021. Нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ і заявили про необхідність доопрацювання.

Нардеп від партії "За майбутнє" Антон Поляков заявив, що його група не підтримуватиме бюджету та вважає його провальним.

У "ЄС" також розкритикували збільшення на 1 млрд грн видатків на Державне управління справами та забезпечення діяльності Офісу президента за зниження видатків на субсидії, пише "Економічна правда".

"Це жах, це катастрофа. Це бюджет епохи хамства до власних громадян", - заявив нардеп Олексій Гончаренко.

Нардеп від ОПЗЖ Олександр Колтунович назвав бюджет-2021 бюджетом "фінансових спекулянтів". Він розкритикував наявність 702 млрд грн запозичень у дохідній частині бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді представляють проєкт держбюджету - онлайн-трансляція

Голова фінкомітету ВР Данило Гетманцев також розкритикував проєкт держбюджету-2021.

"Жоден бюджет ВР ніколи не зустрічала оплесками. Але так сумно було рідко. Перед урядом стояло надскладне завдання в умовах коронакризи розробити фінплан на 2021 рік. Можливо, саме складність завдання призвела до такої кількості запитань від усіх фракцій", - заявив Гетманцев.

За його словами, без "математичних маніпуляцій" видатки на медицину збільшили лише на 0,1% ВВП - до 4,2% ВВП. Цього, за словами нардепа, недостатньо для виконання нормативу в 5% ВВП.

Представник "Голосу" Володимир Цабаль заявив, що оцінити бюджет "ніяк не можна", бо нема програми уряду.

"Цей уряд вирішив: давайте ми зараз наберемо кредитів, щоб майбутні покоління віддавали гроші, щоб у 2022-2023 роках "розгрібали" інші", - підкреслив Цабаль.

Водночас нардеп від "Батьківщини" Андрій Ніколаєнко назвав бюджет-2021 "можливістю розвитку силовиків і влади, а не бізнесу і громадян".

"Цей бюджет - утопія. "Батьківщина" не буде за це голосувати", - сказав Ніколаєнко.

Представник групи "Довіра" Павло Бакунець заявив, що дефіцит бюджету є надмірним.

У заключному слові голова Мінфіну Сергій Марченко подякував за критику і пропозиції та заявив про готовність до діалогу і дискусій.

"Цей бюджет є реалістичним і збалансованим. Можна підвищувати зарплати, індексувати субсидії. Ми готові розглядати ці всі питання, продуктивно обговорювати", - підкреслив він.

Серед ключових пріоритетів проєкту держбюджету-2021: підвищена мінімальна заробітна плата, допомога пенсіонерам 75+, програма "Велике будівництво", нові пасажирські вагони, масштабна цифровізація економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Жах" і "катастрофа": за що нардепи розкритикували проєкт держбюджету-2021». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути