Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 17:21

Загребельська про главу АМКУ Терентьєва: Якщо його звільнять, це буде одне з найкращих рішень Зеленського

Джерелом інформації про майбутню відставку глави АМКУ Юрія Терентьєва - є він сам. Таким чином, Терентьєв шантажує Офіс президента, однак реакція влади на такий шантаж може бути різною, до того ж причин для його відставки - більш ніж достатньо.

Про це заявила ексдержуповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська на своїй сторінці в Facebook.

"Йому вигідно, щоб версія "звільняють, я борюся зі зловживанням монополістів, які заважають країні розвиватися, а президент проти демонополізації"- прозвучала першою", - вважає Загребельська .

За її словами, голова АМКУ переживає вже не першу зону турбулентності, чого тільки вартий брифінг генерального прокурора і міністра внутрішніх справ, на якому фактично останні звинуватили керівництво комітету в отриманні хабарів від російських збройних баронів.

"Однак, Юрій Терентьєв пережив це, тому шанси на проходження сьогоднішньої зони з мінімальними втратами і збереженням крісла - великі. Але схоже на те, що на емоціях голова АМКУ поспішив, і такий крок може наблизити його кінець, особливо, знаючи, як президент і його оточення реагують на подібні публічні закиди", - додала вона.

У коментарі РБК-Україна Загребельська уточнила, що законна процедура звільнення керівництва АМКУ - гарантія незалежності всього відомства. Але, якщо Терентьєв, дійсно, сам написав (або напише) заяву про звільнення, то в даному випадку всі норми закону дотримані, і звинувачення в тиску - нонсенс і шантаж самого Терентьєва.

"Можна, звичайно, говорити щось про тиск з метою написання заяви про звільнення за власним бажанням, але глава АМКУ повинен мати достатні вольові якості, щоб протистояти тиску з боку олігарха, президента або кого-небудь ще, хто має політичний вплив", - зазначила ексдержуповноважена.

У той же час, на її думку, Терентьєва однозначно є за що звільняти.

"За п'ять років його перебування на посаді - ми не побачили результатів роботи в частині демонополізації або деолігархізації. Навпаки, є підстави звинувачувати його в неправомірних рішеннях по Метінвесту, по істотно заниженим розмірам штрафу для групи компаній Дмитра Фірташа, відсутність розслідувань по компаніях, яких пов'язують з Ігорем Коломойським. Відповідно, весь цей час Юрій Терентьєв тільки створював видимість того, що він бореться з олігархами, тоді як Антимонопольний комітет є найпотужнішим ринковим регулятором, у якого є достатньо повноважень, щоб ефективно боротися з монополією в Україні", - зазначила ексдержуповноважена АМКУ в коментарі РБК-Україна.

На її думку, Терентьєв є компромісною і вигідною для більшості олігархів і впливових монополістів фігурою. Тому, для його збереження на посаді зараз буде включена важка артилерія, і президенту продемонструють тисячу і одну причину, чому голові АМКУ варто дати досидіти на посаді до 2022 року.

Нагадаємо, Юрія Терентьєва призначили главою Антимонопольного комітету (АМКУ) в травні 2015 року на 7 років. До цього він працював в компаніях "АрселорМіттал Кривий Ріг", "МЕТРО Україна", JTI Україна, BristolMyers Squibb в Україні і DML-Law consulting.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що президент Володимир Зеленський на нараді в Офісі президента змусив написати заяву про відставку і главу Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва.

За даними журналістів, причиною конфлікту нібито став штраф на суму 6,5 млрд грн, накладений АМКУ на тютюнову компанію "Тедіс" та інших виробників сигарет.

Питання про відставку Терентьєва вже незабаром може розглянути парламент.

На місце голови Антимонопольного комітету можуть претендувати перша заступник голови відомства Ольга Піщанська і уповноважена АМКУ Ірина Копайгора.

 
Зараз ви читаєте новину «Загребельська про главу АМКУ Терентьєва: Якщо його звільнять, це буде одне з найкращих рішень Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути