четвер, 17 квітня 2014 16:04

"Забракований" Європою "Південний потік" все ще є загрозою для України - експерт

"Забракований" Європою "Південний потік" все ще є загрозою для України - експерт
Юрій Корольчук. Фото: qclub.org.ua

Будівництво "Південного потоку" є потенційною загрозою для газотранспортної системи (ГТС) України.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Минулого року Україна транзитувала понад 80 мільярдів кубометрів газу до Європи. Добре, якщо цього року протранспортуємо 70-75 мільярдів. А якщо теоретично буде побудований "Південний потік" - пропускна здатність першої черги становить біля 30 мільярдів кубометрів - то Україна залишиться із 40 мільярдами кубометрів газу. Як мінімум у 2,5 разу ми зменшимо доходи від транзиту газу. А головне - втратимо роль ключового транзитера газу з Росії до Європи", - пояснив експерт.

Сьогодні Європарламент проголосував за резолюцію, яка наголошує: газопровід "Південний потік" не повинен бути побудований.

За словами Корольчука, це суперечить принципам газового ринку Європейського Союзу.

"Південний потік" до останнього часу не викликав питань у Європейського Союзу. Єдине - Єврокомісія піднімала питання про те, що до цього газопроводу мають отримати доступ всі учасники ринку, і що не тільки Росія має постачати газ", - зазначив він.

Фахівець погодився з думкою, що резолюція Європарламенту є відповіддю на анексію Росією Криму.

Водночас це, мабуть, на матиме впливу на будівництво "Південного потоку", додав Корольчук. За його прогнозом, Європа надалі використовуватиме цей фактор на переговорах з "Газпромом".

"Таке рішення - політичне, це тоталітаризм у чистому прояві. До того ж воно, наскільки мені відомо, не є кінцевим до виконання", - наголосив експерт, зауваживши, що раціональної економічної причини не будувати "Південний потік" немає.

Він прогнозує, що рішення Європарламенту лише поглибить прірву у відносинах України та Росії.

"Як би Європейському Союзу не хотілося виглядати енергонезалежним, але він значною мірою залежить від російського газу. А Україна ледь не позбавляється суб'єктності у міждержавних переговорах. Фактично про проект будівництва "Південного потоку" йшлося без участі України, так само і при вирішенні питання про те, що його будівництва не має бути", - зауважив Корольчук.

ЗМІ сьогодні інформували про те, що Болгарія демонтувала на своїй території труби газопроводу "Південний потік" з першим зварним швом, і оприлюднили відповідні фото.

Корольчук застеріг, що це лише символічний шов, а більша частина газопроводу на суші йде під землею, отже побачити його можливо лише у місцях, де наземна частина передбачена технічно.

Зараз ви читаєте новину «"Забракований" Європою "Південний потік" все ще є загрозою для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути