понеділок, 14 жовтня 2019 14:26

За боротьбу з бідністю: назвали нобелівських лауреатів з економіки

За боротьбу з бідністю: назвали нобелівських лауреатів з економіки
Лауреатами премії держбанку Швеції стали Естер Дюфло, Абхіджіт Банерджі і Майкл Кремер. Фото: DW

Американські економісти Абхіджіт Банерджі, Майкл Кремер і французько-американська дослідниця Естер Дюфло стали лауреатами Нобелівської премії з економіки.

Про це оголосили у Стокгольмі. Премію присудили за розробку "експериментальних підходів до боротьби з глобальною бідністю", повідомляє "Радіо Свобода".

Банерджі – уродженець Індії, професор Массачусетського технологічного інституту. Дюфло працює в цьому ж інституті, вона дружина Банерджі і його колишня аспірантка. Кремер – науковий консультант в Інституті інновацій для боротьби з бідністю, штат Коннектикут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Машина для зміни підгузків і температура геніталій: за що вручали Шнобелівську премію-2019

Премію з економіки заснував Банк Швеції 1969 року. Оголошенням її лауреатів офіційно завершується "Нобелівський тиждень".

Урочиста церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня – у день смерті Альфреда Нобеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп пояснив, чому не отримав Нобелівську премію

Розмір премії в кожній номінації – 9 млн шведських крон - близько $913 тис.

Щорічний "нобелівський" тиждень почався в Стокгольмі 7 жовтня присудженням премії з медицини. Її отримала міжнародна команда науковців - дослідників клітин Вільям Кейлін та Грегг Семенс зі США, а також їхній британський колега Пітер Реткліфф. Науковців відзначили за дослідження того, як клітини пристосовуються до різного вмісту кисню у повітрі.

Нобель з хімії дістанеться вченим Джону Гуденофу, Стенлі Уіттінгему й Акірі Йошино "за розробку літій-іонних батарей". З фізики - канадцю Джеймсу Піблсу і швейцарцям Мішелю Майору і Дідьє Келозу. Нобелівський комітет оцінив внесок Піблс за теоретичні відкриття в фізичної космології, а Майор і Келоз стали першовідкривачами екзопланети, що обертається навколо зірки сонячного типу.

Нобелівську премію з літератури за 2018 рік отримала польська автор українського походження Ольга Токарчук, а за 2019-й - австрієць Петер Гандке.

Премію миру цьогоріч отримує прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед. Він разом із президентом Еритреї Ісайясом Афеверкі розробив принципи мирної угоди між їх країнами.

Зараз ви читаєте новину «За боротьбу з бідністю: назвали нобелівських лауреатів з економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути