Ексклюзиви
понеділок, 11 березня 2013 22:48

Введення загального декларування доходів не дасть необхідного ефекту - експерт

Введення загального декларування доходів не дасть необхідного ефекту - експерт
Фото: tvi.ua

Загальнообов'язкове декларування доходів в Україні потрібне, проте в нинішніх умовах це запровадження не дасть необхідного ефекту.

Таке переконання у коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"З одного боку, загальне декларування доходів – це є нормальна практика цивілізованих країн, але ці країни йшли не один десяток років до такої практики. Для  того, аби вона мала необхідний ефект, то самого запровадження декларування доходів, навіть обов'язкового – буде не достатньо, тому що є багато методів та шляхів як реальні доходи приховувати", - висловив думку експерт.

"По-перше, немає збалансованого підходу до оцінки витрат, відповідно до витрат фізичних осіб, тобто  це вже створює можливості здійснювати витрати, які є за межами офіційних доходів, які будуть подаватись в деклараціях. По-друге, поки що є не дуже контрольованим питанням громадянства: дуже багато багатих українців, або самі мають громадянство інших країн, або їхні родичі, що може дозволити здійснювати незаконні фінансові операції, переводи в іноземні країни", - додав Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У перевиборах до ВР зацікавлений тільки Янукович - політолог

Окрім того, він переконаний, що для того, аби механізм декларування доходів працював і "об'єктивно висвітлював рівень доходів і їх оподаткування, то тут потрібні досить кардинальні зміни податкової системи в цілому, банківської системи та узгодження цього в контексті законодавства, зокрема, ЄС".

Експерт наголосив, що декларування доходів потрібне, проте "в цій фінансовій, банківській та податковій системах, які сформовані в Україні – це запровадження не дасть необхідного ефекту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуніст зажадав розмовляти російською у Раді, інакше - "засідання комітету будуть нелегітимними"

Нагадаємо, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов виступив з ініціативою загальнообов'язкового декларування доходів. Окрім того, міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив, що загальнообов'язкове декларування доходів є нагальною необхідністю.

Зараз ви читаєте новину «Введення загального декларування доходів не дасть необхідного ефекту - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути