вівторок, 04 грудня 2018 12:03

Введення "зелених" аукціонів раніше 2020-го може зупинити ринок відновлюваної енергетики - енергоексперт

Введення "зелених" аукціонів раніше 2020-го може зупинити ринок відновлюваної енергетики - енергоексперт
Глава Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков каже, що тільки "зелені" аукціони дозволять залучити необхідні інвестиції в галузь. Фото: Mind.ua

Введення нової системи підтримки "зелених" аукціонів в Україні можливе не раніше 2020 року, коли повністю запрацює новий ринок електроенергії. Про це заявив глава Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

"2020 рік обраний був не випадково. З липня місяця має запрацювати Закон про ринок електричної енергії. І повинен бути створений балансуючий ринок. Поки це не буде створено і закон не запрацює, ні про які аукціони мова йти не може".

Конеченков підкреслив, що введення зелених аукціони не є панацеєю, ринок повинен бути до них готовий, тому і необхідно дочекатися старту нового ринку. "Ухвалення аукціонів може нести подвійну роль. Як повністю зупинити ринок відновлюваної енергетики, як це сталося в Польщі. Або аукціони зіграють позитивну роль, вони створять конкурентний нормальний ринок, на якому інвестори або девелопери пропонуватимуть свій найнижчий тариф і отримають, зможуть укласти договір на продаж електроенергії, так званий РРА, на 20 років", - сказав він.

За словами експерта, зелений тариф може діяти в Україні ще 10 років, однак такі інвестори як ЄБРР, Світовий банк та інші вважають такий термін короткий для фінансування з огляду на політичні та економічні ризики. Тому тільки "зелені" аукціони дозволять залучити необхідні інвестиції в галузь.

Глава Асоціації також зазначив, що законопроект, винесений сьогодні на обговорення Комітетом з ПЕК є результатом тривалої спільної роботи галузевих асоціацій, експертів, учасників ринку, депутатів і представників міжнародних організацій. "Протягом всього року було більше 18 засідань, на яких обговорювалися питання саме з гравцями ринку, як вони бачать перехід на цю нову систему. І протягом року було вироблено кілька спільних рішень, з якими погодилися і Міністерство енергетики та вугільної промисловості, і "Енергоринок", й інші профільні структури. Ми абсолютно повністю підтримуємо (законопроект, - ред.)".

Зараз ви читаєте новину «Введення "зелених" аукціонів раніше 2020-го може зупинити ринок відновлюваної енергетики - енергоексперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути