Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 14:53

Всеукраїнська енергетична асамблея пояснила, як ТЕС платять за кредити Енергоринку

Всеукраїнська енергетична асамблея пояснила, як ТЕС платять за кредити Енергоринку
Всеукраїнська енергетична асамблея прокоментувала оплату кредитів "Енергоринку" компаніями теплової генерації. Фото: Київенерго

Компанії теплової генерації (ТЕС) зобов'язані платити відсотки по кредиту держпідприємства "Енергоринок", які підприємство залучає на закупівлю енергокомпаніями імпортного вугілля, повідомляє Всеукраїнська енергетична асамблея.

"Теплова генерація не користується залученими кредитами безоплатно, а, згідно з діючими правилами за користування кредитами (наданими авансами), повертає кошти в ДП Енергоринок у розмірі відсотків, встановлених Ощадбанком", - говориться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, обслуговування відсотків по кредитах покладене саме на генеруючі компанії. Відсотки за обслуговування щомісячно стягуються ДП "Енергоринок" з генеруючих підприємств, відповідно до рішень Ради Оптового ринку електричної енергії України.

Енергетики зазначають, що до початку 2018 року відсотки по кредитах щомісячно стягувалися з генеруючих підприємств, згідно з рішеннями ДП "Енергоринок", та затверджувались постановами НКРЕКП.

"З 1 січня 2018 року Додаткові платежі виробнику (тобто, платіж за користування кредитами), які працюють за ціновими заявками, зменшуються за рішенням Ради ринку, а постанова НКРЕКП не передбачається. Тобто платежі по кредитам (або ж так звані додаткові платежі на зменшення платежів виробникам) здійснюються щомісячно", - говориться в повідомленні.

В асамблеї наводять приклад, за яким передбачене таке фактичне розподілення плати за користування кредитними коштами між генеруючими компаніями за один з попередніх місяців: ПАТ "ДОНБАСЕНЕРГО" – 4,7 млн; "ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО" – 20,1 млн грн; ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО" – 10,2 млн грн; ПАТ "ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО" – 13,9 млн; ТОВ "ДТЕК СХІДЕНЕРГО" – 3,8 млн грн.

Окрім того, в асамблеї додають, що процедура залучення кредитів для накопичення запасів вугілля на складах в літній період для проходження ОЗМ це не сьогоднішній винахід.

"Так було завжди. На початку літа залучали кредити, а навесні – повністю погашали. І тільки в Радянському Союзі, хто пам'ятає, для з цією метою передбачили безвідсоткові кредити. Зараз ні, і ні за яких обставин. Посилення неплатежів споживачів та енергопостачальних компаній тільки збільшили попит теплових електростанцій в кредитних ресурсах", - наголошують енергетики.

Також повідомляють, що Рада ОРЕ прийняла рішення щодо перенесення терміну повернення кредиту Ощадбанку Генеруючими компаніями ТЕС з березня на квітень 2018 року у зв'язку з непередбачуваним похолоданням в кінці лютого та на початку березня 2018-го, обтяженого зменшенням споживання природного газу, що спричинило другий зимово-весняний піковий період споживання електроенергії.

Експерт Юрій Корольчук раніше заявив, що питання видачі кредитів ДП "Енергоринок" для фінансування компаній теплової генерації набуло політичного характеру, оскільки звичайною процедурою зараз намагаються маніпулювати. Зокрема, в контексті того, що відсотки по кредитам платять не енергокомпанії, а їх закладають в оптовий тариф на електроенергію.

При цьому Перша енергетична асоціація України спростувала статтю голови Асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрія Геруса, в якій він заявляє про те, що кредити для підприємств теплової генерації надаються "безкоштовно" і вони не платять відсотки за користування кредитними коштами.

Зараз ви читаєте новину «Всеукраїнська енергетична асамблея пояснила, як ТЕС платять за кредити Енергоринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути