понеділок, 21 серпня 2017 16:50

Впровадження RAB-тарифів – вимога Європейського Союзу - Вовк

Впровадження RAB-тарифів – вимога Європейського Союзу - Вовк
Голова НКРЕКП Дмитро Вовк сказав, що при використанні RAB-регулювання зменшується тариф на електроенергію для населення. Фото: РБК-Україна

Введення RAB-регулювання тарифів для енергетики - це вимога Європейського Союзу, донорів України, а також низки нормативних актів України. Про це заявив в ефірі телеканалу NewsOne глава НКРЕ КП Дмитро Вовк.

"Введення стимулюючого (RAB. - Ред.) регулювання передбачене європейськими директивами, передбачене коаліційною угодою, передбачено законом України, передбачене планом діяльності уряду і передбачене ще й проханнями, рекомендаціями донорів. Тому що вони звертають увагу, що важливо не тільки робити реформи, важлива ще їхня послідовність. Якщо ви оголошуєте про приватизацію, то ви обов'язково ще й повинні зробити стимулююче регулювання", - сказав Вовк.

Він додав, що залучення інвестицій на ринок електроенергії не зможе обійтися без RAB-регулювання.

"Суть його (стимулюючого регулювання. - Ред.) полягає в тому, що до сьогодні у світі в цілому була модель "витрати+", коли ти приходиш і ти повинен довести державному органу - Комісії, мені потрібно стільки-то грошей. У кожній країні в певний момент політики починали втручатися і або занижувати або завищувати цю суму, яку дозволено покласти на певний період на споживачів. Виникло питання, а де ж мотивація до залучення інвестицій, де економія?... І було придумано майже 25 років тому у Великої Британії так зване стимулююче регулювання. Його суть полягає в тому, що фіксується певний рівень доходу дозволеного на 3 або 5 років. І за цей час кожен власник, оператор, менеджмент зосереджений на економії. Коли він заощадив, йому щороку зменшується тариф", - пояснив голова НКРЕКП.

За словами Вовка, як наслідок зменшується тариф на електроенергію для населення.

RAB-регулювання або стимулююче тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

У середині 1990-х на RAB-регулювання перейшла більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз 2002 року зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та ряд інших держав.

Впровадження RAB-регулювання передбачене Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 року.

Зараз ви читаєте новину «Впровадження RAB-тарифів – вимога Європейського Союзу - Вовк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути