середа, 02 жовтня 2013 04:00

Вперше у своїй історії банк Ватикану опублікував річний звіт

Вперше у своїй історії банк Ватикану опублікував річний звіт
Фото: radio24.ua

Банк Ватикану вперше у своїй історії опублікував річний звіт, що продиктовано спробами, спрямованими на покращення фінансової прозорості після низки корупційних скандалів. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Банк, офіційна назва якого-Інститут релігійних справ (IOR), прогнозує, що в 2013 р. буде зафіксований рекордний рівень витрат, що обумовлено проведеною реформою і зростанням процентних ставок. Раніше в цьому році IOR повідомив, що отримав прибуток у розмірі 86,6 млн євро (117 млн дол.), зазначений обсяг в чотири рази перевершує показники 2011 р.

У заяві, розміщеній на сайті банку, зазначається, що йде доскональна перевірка всіх договорів з клієнтами з метою запобігання відмиванню грошей. Як повідомила газета Corriere della Sera, IOR має намір закрити близько 900 рахунків, у тому числі, відкритих іноземними посольствами. Дане рішення було ухвалене після огляду великих угод, укладених з дипмісіями Ірану, Іраку та Індонезії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом звільнити Тимошенко - "бютівець"

У минулому році банк отримав 52,2 млн євро чистого доходу, який являє собою різницю між доходом на активи і процентними виплатами боргів. Додаткові 12,2 млн євро отримані як комісійні за управління активами; дохід від торгівлі склало 51,1 млн євро. Операційні витрати разом зафіксовані на рівні 23,9 млн євро, інші операційні витрати склали 11,8 млн євро.
"Жорстке регулювання застосовується до всіх клієнтів. Не має значення, чи то співробітники, кардинали або посли", - каже Макс Хохэнберг, представник IOR.

У червні поточного року Папа Франциск I скликав спеціальну комісію, щоб вона допомагала контролювати діяльність банку, після того, як Європейська комісія по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму закликала до встановлення незалежного нагляду за банком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасниця Pussy Riot припинила оголошене тиждень тому голодування

Фон Фрейберг взяв на себе відповідальність за операції з 18 тис. 900 клієнтами, укладеними з тих пір, як він був призначений главою банку в лютому поточного року. Команда, яку він створив, відстежує всі операції, починаючи з особистих рахунків черниць і закінчуючи фінансовими операціями католицьких громад у всьому світі.

Прибуток банку знаходиться в розпорядженні Святого Престолу. У минулому році IOR видав Папі 50 млн євро. На кінець 2012 р. в IOR працювало 114 співробітників, а розташований він у приміщенні, прилеглому до папського офісу в безпосередній близькості від площі Святого Петра.

Ватикан підписав 26 липня угоду з італійською владою щодо обміну інформацією про банк в цілях запобігання відмивання грошей і фінансування тероризму. Подібні угоди були підписані з іншими країнами, включаючи США.

Зараз ви читаєте новину «Вперше у своїй історії банк Ватикану опублікував річний звіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути