Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2022 04:05

Війна вдвічі знизить темпи росту світової торгівлі - СОТ

Війна вдвічі знизить темпи росту світової торгівлі - СОТ
СОТ розповіла про падіння торгівлі в світі. Фото: ВВС

Війна в Україні має знизити зростання світового ВВП до рівня 3,1% замість очікуваних 3,7%.

Була створена гуманітарна криза величезних масштабів і сильно сколихнулася світова економіка, йдеться у новому дослідженні, оприлюдненому на сайті Світової організації торгівлі (СОТ).

Набагато гіршими будуть наслідки для світової торгівлі – якщо наприкінці минулого року СОТ очікувала на її зростання у 2022 році на рівні 4,7%, то тепер прогноз переглянуто до 2,4-3%.

"Більшість страждань і руйнувань зазнає на собі народ України, але витрати, пов'язані зі скороченням торгівлі та виробництва, швидше за все, відчують люди по всьому світу через зростання цін на продукти харчування та енергоносії та зменшення доступності товарів", – наголошується у дослідженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цивілізований ринок вже не хоче ніяких "договорняків" - Костянтин Шевчук

"Найбідніші країни стикаються з високими ризиками війни, оскільки вони, як правило, витрачають більшу частину свого доходу на їжу в порівнянні з багатшими країнами, а ЦК, у свою чергу, може вплинути на політичну стабільність".

Хоча частки Росії та України у загальному світовому виробництві та торгівлі є відносно невеликими, обидві країни є важливими постачальниками основних товарів, включаючи продукти харчування та енергоносії. За даними СОТ, у 2019 році дві країни зібрали близько 25% світової пшениці, 15% ячменю та 45% соняшника, зазначають у СОТ.

Європейський парламент підтримав повне ембарго на нафту, газ, вугілля та інше викопне паливо з Російської Федерації. За резолюцію із закликом запровадити ембарго проголосували 413 із 552 парламентарів.

Зараз ви читаєте новину «Війна вдвічі знизить темпи росту світової торгівлі - СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути