четвер, 07 квітня 2022 16:32

"Цивілізований ринок вже не хоче ніяких "договорняків" - Костянтин Шевчук
5

З початком повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну економічні процеси нашої держави зазнали змін. Ринки опинились у стані ступору, що є цілком природно у форс-мажорній ситуації. Але, розуміючи, що у ці складні часи потрібно підтримувати економіку держави, наповнювати бюджет, співробітники Української енергетичної біржі продовжили свою роботу. УЕБ стабільно проводить торги. Зокрема і у напрямку "необроблена деревина". Як це вдалося зробити у воєнний час? Чи складно було налагоджувати робочий процес? Яких змін зазнала біржова торгівля? Про це в інтерв'ю розповів заступник генерального директора ТОВ "Українська енергетична біржа" Костянтин Шевчук.

  Заступник генерального директора ТОВ "Українська енергетична біржа" Костянтин Шевчук: "Ми постійно інвестували в стресостійкість нашої структури. Це інвестування як в кадровий, так і технічний резерви. Зараз ми точно розуміємо, що це дало результат".
Заступник генерального директора ТОВ "Українська енергетична біржа" Костянтин Шевчук: "Ми постійно інвестували в стресостійкість нашої структури. Це інвестування як в кадровий, так і технічний резерви. Зараз ми точно розуміємо, що це дало результат".

Ринок деревини стрімко набирав обертів минулого року та продовжив цей вектор вже на початку 2022. Але ж перші тижні після вторгнення більшість бізнес-процесів в нашій країні зупинялись або зазнали стресових змін. Як цей період проходив на "Українській енергетичній біржі"?

Незважаючи на всі попередження, ранок 24 лютого став дуже несподіваним та тривожним як для кожного громадянина, так і всієї країни. Звичайно, що економіка будь-якої держави страждає від таких подій. Біржова торгівля вже є невід'ємною складовою економіки України. Тому в перші дні війни зупинилися торгові процедури. Завдяки технологіям та алгоритмам, які запроваджені у нас на підприємстві, ми завжди перебували на зв'язку та допомагали один одному. І якби потрібно було проводити торги вранці 24 лютого, то ми б їх успішно провели. Але це було не зовсім коректно, оскільки наші клієнти знаходяться в різних регіонах й були в абсолютно різних обставинах.

Ви поновили торги з 12 березня. Коли зрозуміли, що прийшов цей час?

Наша структура і кадрово, і технічного була готова їх проводити постійно. Оскільки процеси біржі побудовані з урахуванням різного типу ризиків. Тому при прийнятті рішення про відновлення торгів ми в насамперед орієнтувалися на ринок: на державні лісові господарства, які повинні були відновити заготівлю та почати виставляти ресурс на торги. Ми постійно були й на контакті з деревообробниками. Хтось не зупиняв свою діяльність, оскільки ситуація в регіонах була і є дуже різною. А хтось повинен був переналаштовувати своє виробництво. Ось так під час дискусій, зокрема, з Держлісагентством, вирішили, що ринок готовий працювати й потрібно його забезпечувати ресурсом.

До нас зверталися з проханням відновити торги не лише приватні підприємства, а й велика кількість державних лісгоспів

Чи не доцільніше було б проводити прямий продаж без залучення біржі, торгів. Хоча б для економії часу?

У цьому і є суть біржі: торги практично не впливають на реальний термін всього процесу купівлі-продажу, відвантаження ресурсу. Але торги стовідсотково впливають на ефективність реалізації та забезпечення рівного доступу для всіх бажаючих. Прямі договори завжди матимуть ознаки дискримінації, корупційності та несправедливості. А на конкурентних біржових торгах всі деревообробники перебувають в рівних умовах, незважаючи на своє географічне положення, наявність зв'язків з керівниками лісових господарств. Представники державних підприємств вже не мають можливості підписати договір одному підприємцю за певними умовами, а іншому відмовити, ще й без пояснення причин. За більше ніж пів року функціонування ринку деревини, відповідно до законодавства України, до системної роботи, механізму електронних біржових торгів звикли всі. Тобто вже переконалися на власному досвіді у перевагах такого інструменту. Тому до нас зверталися з проханням відновити торги не лише приватні підприємства, а й велика кількість державних лісгоспів. І це все означає, що країна змінюється -і вже чиновники хочуть працювати чесно, з використанням ринкових інструментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки Україна втратить через війну: Шмигаль назвав нову гігантську цифру

Деякі портали, зокрема, й державні просто перестали функціонувати, але водночас спостерігаємо, що торги деревиною на УЕБ проводяться регулярно вже з 12 березня. Як вашій організації вдалося так швидко знову поставити цей "потяг" на звичний шлях?

Ми постійно інвестували в стресостійкість нашої структури. Це інвестування як в кадровий, так і технічний резерви. Зараз ми точно розуміємо, що це дало результат. Для нас та працівників - це питання не лише особисте, а вже державне. Наше завдання - забезпечити ефективний продаж державного ресурсу за ринковими цінами, забезпечити державу максимальними надходженнями. Березень показав, що ми і в такий період працюємо ефективно.

Розкажіть детальніше про результати продажу деревини на вашій біржі.

З 12 березня провели всього 193 аукціони, в яких взяли участь понад 1000 деревообробних підприємств. На цих електронних торгах було реалізовано понад 295 тис. куб метрів ресурсу, на загальну суму трохи більше 1 млрд грн. Тобто завдяки конкуренції на торгах, в середньому від 20-30 учасників на лот, додатково державні лісгоспи заробили понад 127 млн грн. Найактивніше на торги виставляли ресурс лісгоспи Волинської, Рівненської, Львівської та Черкаської областей.

 

Що саме продавали лісгоспи?

Традиційно найбільше було реалізовано сосни звичайної – 48% від всього обсягу та дуба звичайного – 9%.

 

Чи зазнали зміни самі аукціони чи умови участі в них, зважаючи на ситуацію?

Самі торги не зазнали ніяких змін, наша електронна система стабільно функціонує. Але для учасників розробили дещо спрощені умови. Це як зниження вартості послуг, так і скасування гарантійного забезпечення. Але тут потрібно зазначити, що без гарантійного забезпечення, на жаль, певна кількість учасників демонструють не зовсім чесну та ринкову поведінку.

Про що йдеться?

Під час всього процесу реалізації ми проводимо моніторинг укладання та виконання договорів. Так ось, без гарантійного забезпечення деякі учасники відчувають "безкарність" й або не укладають відповідні договори, або ж їх не виконують. Також є чимало випадків, коли переможці просто уникають сплати послуг біржі, які ми й так знизили. До нас все частіше звертаються як лісові господарства, так й чесні учасники з проханням повернути обов'язковість внесення гарантійного забезпечення, щоб уникнути викривлення конкуренції. Тому, ймовірно, що так воно й буде.

Що відбувається з тими учасниками, які порушують зазначені норми?

Підпадають під санкції, їм можуть обмежити доступ до торгів. Виявлення фактів, аналіз, доведення питання до запровадження санкцій - це досить складний процес, адже іноді договори не виконуються не через вину переможця торгів. Або ж просто в учасника виникали форс-мажорні обставини. Потрібно майже кожен випадок аналізувати окремо, проводити діалог як з покупцем, так і продавцем. Процес доволі складний, затратний. Тому у нас на біржі створено окремий відповідний підрозділ. Також ці питання часто допомагає вирішувати мережа наших агентів в регіонах, які насамперед зацікавлені в підвищенні відсотків виконання контрактів, а вже потім в покаранні порушників.

Торги проходять на рівні лютого чи січня цього року? Чи є все ж таки певні відмінності?

Працюємо на тому ж рівні. Наші клієнти не помічають різниці в обслуговуванні. Про це й свідчать звернення останнім часом багатьох асоціацій деревообробників до керівництва країни, де вони відзначають нашу роботу, а також просять забезпечити продаж усього ресурсу державних лісгоспів виключно через біржові відкриті торги. Приємно, що відзначають нашу роботу. Цивілізований ринок вже не хоче ніяких "договорняків", прямих договорів та інших антиконкурентних процедур.

 

А які негативні тенденції?

Щодо кількості ресурсу на торгах, то його стало менше. На це є дві причини. Перше - деякі регіони перебувають у дуже складному військовому становищі, де заготівля є або неможливою, або дуже ризиковою. Друге - вже менш зрозуміле та прийнятне, що не всі інші регіони однаково активно використовують прозорий біржовий механізм продажу. На жаль, є такі лісові господарства та деревообробники, які намагаються уникнути конкуренції, повернути старі схеми з метою зниження офіційної вартості на ресурс. Намагаються саботувати ефективні процеси. Здоровий глузд та совість, а також контролюючі органи переможуть особисті бажання незаконного збагачення.

Як ви комунікуєте з учасниками ринку? Як дізнаються про нововведення, нові торги?

Одночасно використовуємо декілька інструментів. З усіма новаціями та розладом торгів всі бажаючі можуть ознайомитись на нашому сайті. Безплатно можна підписатися на будь-яку з видів розсилок: e-mail, Telegram- або Viber-боти. Також використовуємо й онлайн маркетинг для залучення нових учасників.

На рівні нашого підприємства були сплачені податки "наперед", придбано для територіальної оборони та інших підрозділів понад 120 тонн палива, брали участь у фінансуванні закупівлі захисних комплектів для воїнів, харчів

Чи долучаєтеся до волонтерських проєктів?

Зараз маже кожен бере участь у підтримці нашої держави, захисників: від приготування обідів до фінансування різних активностей. Також не стоїмо осторонь. На рівні нашого підприємства були сплачені податки "наперед", придбано для територіальної оборони та інших підрозділів понад 120 тонн палива, брали участь у фінансуванні закупівлі захисних комплектів для воїнів, харчів. Члени нашого колективу також особисто беруть участь у деяких процесах матеріального забезпечення

Що побажаєте вашим клієнтам, та просто українцям?

Запрошуємо брати участь у нових торгах, слідкуйте, подавайте заявки та перемагайте. Бажаю кожному українцю перемоги та найшвидшого повернення до мирних часів.

Зараз ви читаєте новину «"Цивілізований ринок вже не хоче ніяких "договорняків" - Костянтин Шевчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути