вівторок, 12 лютого 2013 11:45

Зовнішній борг Росії досяг рекордного рівня - кожен росіянин винен $4,2 тисячі

Зовнішній борг Росії досяг рекордного рівня - кожен росіянин винен $4,2 тисячі
Фото: emigrant.name

Рахункова палата Російської Федерації зафіксувала рекордний зовнішній борг, який вперше за останні роки перевищив золотовалютні резерви більш ніж на 16%.

За даними відомства, держборг РФ в 2012 році виріс на 22% - до 6,5 трлн руб., або 10,5% ВВП. Витрати на обслуговування держборгу минулого року сягнули 32 млрд руб. У розрахунку на душу населення борг зріс за останні п'ять років майже на третину і досяг $4,2 тис.

"Це відповідає витратам на ЖКГ, культуру і кінематограф в сумі", - сказав голова РП Сергій Степашин.

Як заявив аудитор РП Микола Безхмельніцин, цього року буде проведена перевірка ефективності боргової політики в 11 компаніях з участю держави. Тим часом Степашин заявив, що найбільшу занепокоєність викликає зростання корпоративного боргу: сукупний зовнішній борг Росії на кінець 2012 року сягнув $624 млрд і на 16,1% перевищив обсяг золотовалютних резервів країни.

"На частку корпоративного сектора припадає близько 90% обсягу сукупного зовнішнього боргу Росії. Але частка держборгів щорічно скорочується ще з 2000 року, - зазначає гендиректор компанії "2К Аудит - Ділові консультації / Морісон Інтернешнл" Тамара Касьянова. - Причини збільшення заборгованості приватних компаній прості: вони змушені брати кредити за кордоном, де вони набагато дешевші".

У свою чергу, начальник відділу управління інвестиціями компанії "Солід" Михайло Королюк вважає, що побоювання можуть викликати два моменти. По-перше, якщо накопичений обсяг кредитів стане дуже великим і, наприклад, перевищить 80-100% від ВВП. Друге - у низки компаній нарощується валютний ризик. Кредити беруться в доларах і євро, а основний грошовий потік може бути в рублях. У цьому разі при різкому ослабленні рубля у компанії різко зростає вартість обслуговування боргу.

Про можливі валютні ризики попереджає і аналітик агентства "Інвесткафе" Дар'я Пічугіна. За даними, які наводить Пічугіна, до кризи рівень заборгованості становив $83,9 млрд, таким чином, за три-чотири роки він виріс більш ніж в п'ять разів.

Нагадаємо, сукупний прямий (державний) і гарантований борг України в грудні 2012 року зріс на $1,747 млрд, або на 2,8%, - до $64,482 млрд, тоді як в цілому за 2012 загальний держборг збільшився на $5,266 млрд, або на 8, 9%, з $59,216 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішній борг Росії досяг рекордного рівня - кожен росіянин винен $4,2 тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути