середа, 11 жовтня 2017 12:23

Владу ще 2013 року попереджали, що зона вільної торгівлі з ЄС обернеться для України безробіттям і зниженням рівня життя – експерт

Владу ще 2013 року попереджали, що зона вільної торгівлі з ЄС обернеться для України безробіттям і зниженням рівня життя – експерт
Економічний експерт Юрій Гаврилечко спрогнозував, що українцям платити доведеться більше за меншу кількість продуктів і гіршу якість. Фото: РИА Новости Украина

Бурхливий сесійний тиждень в парламенті відволік громадськість від чергової "перемоги" української влади – набуття чинності з 1 жовтня нових безмитних квот на постачання до ЄС української сільгосппродукції, вважає економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Він нагадав, що Україна хоча й може безмитно поставляти до Євросоюзу 36 видів товарів, але розміри квот на них – нікчемно малі.

"Наприклад, квоти на постачання для свинини – 40 тис. тонн, яловичини – 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів – 8 тис. тонн, сухого молока – 1,5 тис. тонн, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів – 1,5 тис. тонн", – повідомив експерт.

Та й "збільшення" квот із 1 жовтня, переконаний Гаврилечко, не принесло українським виробникам великої радості, оскільки "у відсотках зростання начебто феноменальне, а в абсолютних цифрах – ніяке".

"Так, квота на постачання меду виросла з 5 тис. до 7,5 тис. тонн на рік, круп і обробленого зерна – з 6,3 тис. до 14,1 тис. тонн, на виноградний і яблучний соки – з 10 тис. до 10,5 тис. тонн, на постачання вівса з 4 тис. до 8 тис. тонн, оброблених томатів – з 10 тис. до 13 тис. тонн, пшениці й пшеничної муки – з 950 тис. до 1 015 тис. тонн", – пояснив експерт.

Про те, що зона вільної торгівлі з ЄС невигідна вітчизняним виробникам, попереджали і економісти, і політики (наприклад, лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук) ще 4 роки тому, нагадує Юрій Гаврилечко.

"Медведчук прогнозував, що створення ЗВТ з ЄС у такому вигляді, як його оформили чиновники Януковича (а саме Кабмін Азарова готував усі документи щодо ЗВТ з ЄС), законсервує стан української економіки як сировинний придаток для економічної моделі Заходу. Він також зазначав, що подібний тип економіки може забезпечити гідний рівень життя лише третини від нинішньої кількості населення України. Опозиційний політик попереджав, що на практиці для більшості українців сировинна модель економіки обернеться масовим безробіттям і зниженням рівня життя", – підкреслив експерт.

Тепер, на думку Гаврилечка, ці прогнози збуваються.

"Україна переживає такі економічні недуги, як масове безробіття і зниження рівня життя. І ситуація продовжує погіршуватися", – стверджує експерт.

Гаврилечко звернув увагу на прогнози Кабміну щодо підсумків зовнішньоекономічної діяльності на 2018 рік, які також не виглядають оптимістичними.

"Україна, за прогнозами уряду, наступного року наторгує собі у збиток на 200 з хвостиком млрд. грн внаслідок негативного сальдо торговельного балансу. І за все це ми платитимемо зі своєї кишені весь наступний рік! Платити доведеться більше за все меншу кількість продуктів і гіршу якість", – резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Владу ще 2013 року попереджали, що зона вільної торгівлі з ЄС обернеться для України безробіттям і зниженням рівня життя – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути