понеділок, 03 червня 2013 09:04

Влада вирішила забрати у бізнесу податкові пільги

Влада вирішила забрати у бізнесу податкові пільги
Під урізання пільг, наданих до 2016-2021 років, можуть підпасти кінематографісти, готелі, пріоритетні галузі економіки, підприємства з видобування та використання газу вугільних родовищ. Фото: xvatit.com

У Міністерстві доходів і зборів вирішили урізати перелік галузей, які мають податкові пільги. Вже з 1 січня 2014 року преференцій по сплаті податку на прибуток позбудуться виробники дитячого харчування, йдеться в оприлюдненому законопроекті, що містить поправки до Податкового кодексу. Зараз компанії мають спрямовувати отриманий дохід на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін.

Як пише "Комерсант-Україна" у матеріалі "Уряд бере свої пільги назад", у прес-службі Міндоходов перегляд пільг пояснили тим, що їх надання "не створює сприятливих умов для стабілізації фінансового стану галузей, а призводить до зменшення надходжень до бюджету та виникненню схем ухилення від оподаткування". До того ж проведений аналіз показав, що в галузях, які отримали пільги, в 2012 році, відбулося падіння виробництва. А значить, необхідно "скоротити преференції, що не призвели до стимулювання розвитку відповідних галузей".

Під урізання пільг, наданих до 2016-2021 років, можуть підпасти кінематографісти, готелі, пріоритетні галузі економіки, підприємства з видобування та використання газу вугільних родовищ. Готельний бізнес також постраждає від скасування преференцій, але не всі його оператори. З 8 тис. малих готелів та хостелів пільгами користується лише 1%.

Законопроект, втім, не передбачає перегляду пільг аграріям, про який раніше заявляв міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

ФОТОРЕПОРТАЖ: SIA-2013: Найсексуальніші дівчата автосалону

Важливі зміни торкнуться і оподаткування фінансових операцій. Запропоновано дати чітке визначення угод РЕПО з метою оподаткування. Якщо в першій частині операції не відбудеться переходу права власності на цінні папери, то в разі неповернення контрагентом коштів у ході другої частини угоди відбудеться примусове відчуження паперів.

Запропоновано вдосконалити і механізм сплати акцизу торговцями цінними паперами. Порядок визначення біржового курсу Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повинна буде погодити з Міндоходов. Крім того, якщо курс розрахований на одній біржі, він не зможе застосовуватися до операцій з цінними паперами того ж емітента на іншій біржі.

Серед нововведень - і те, що датою виникнення податкових зобов'язань може стати не день отримання доходу, а дата переходу права власності або підписання договору.

Зараз ви читаєте новину «Влада вирішила забрати у бізнесу податкові пільги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути