Ексклюзиви
понеділок, 13 вересня 2021 20:24

"Влада діє, як прапорщик з анекдоту": чому Зеленському не вдається привести інвестиції в Україну

"Влада діє, як прапорщик з анекдоту": чому Зеленському не вдається привести інвестиції в Україну
Сергій Марченко: "Влада, як прапорщик з анекдоту, хоче сказати: "Поїзд, стій! Раз-два". Чого один завод, а не два, не 10? Завдання влади – продовжувати реформу децентралізації. Економічні проблеми не вирішуються командно-адміністративними методами". Фото: Тарас Подолян

Проєкт президента Володимира Зеленського щодо зобов'язання місцевих влад відкривати по заводу в кожному регіоні є популістським і нереальним. Для залучення інвесторів потрібні не "інвестиційні няні", а чесні прозорі суди, що гарантуватимуть повернення вкладень.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економічний експерт Сергій Марченко.

"Чиновники не можуть створювати підприємства, – каже він. – Цим займаються бізнесмени. Посадовці повинні забезпечити сприятливий клімат, щоб інвестори могли розвивати бізнес. Відкриття підприємства потребує кількох років підготовки. Зробити планування, зокрема фінансове. Мати кошти на розбудову. Розробити проєкт, запустити будівництво. Тому завдання – нереальне".

Економічні проблеми не вирішуються командно-адміністративними методами, вважає експерт.

"Влада, як прапорщик з анекдоту, хоче сказати: "Поїзд, стій! Раз-два". Чого один завод, а не два, не 10? Завдання влади – продовжувати реформу децентралізації. Раніше головним завданням чиновників у регіонах було вибити гроші з Києва. Зараз вони зацікавлені, щоб там працював бізнес. Бо податки залишаються в місцевих бюджетах. За кілька років побачимо конкуренцію – підприємці реєструватимуть компанії там, де для них вигідніше. Це робота на роки. Тоді будуть заводи", – каже він.

Заява Зеленського – це сигнал виборцям, а не чиновникам. Електорат Зеленського – поціновувачі радянського минулого, коли фабрики діяли й люди мали роботу в колгоспах, стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентка Естонії зробила несподівану заяву про вступ України до ЄС

Підписання Зеленським закону про "інвестиційних нянь" мало прямо протилежні наслідки для припливу інвестицій в Україну, вважає Марченко.

"П'ять років тому в нас не було "інвестнянь". Мали гарячу стадію війни. Але в Україну приходили інвестиції. На зустрічі в Давосі у січні 2020 року Зеленський розповів про "інвестнянь". Тоді рівень надходжень в країну впав найбільше за 25 років – до рівня 1990-х", – розповідає він.

Україні потрібна прогнозована судова система. Бо для інвестора найголовніше – повернути свої вкладення, бути впевненим, що вони не будуть змарновані, наголошує експерт.

"Нещодавно президентка Естонії заявила, що виступає за торгівлю з Україною, але проти інвестицій, бо наша країна для цього неприваблива. Щоб забрати власність у громадянина Естонії, українські місцеві депутати найняли кіллера. Хотіли вбити адвоката (естонський бізнесмен Марсель Віхман хотів вкласти гроші в курортне селище Затока на Одещині. 2015 року зіткнувся зі спробою рейдерства. Представники злочинного угруповання вимагали частку і кришування. Адвоката інвестора Олександра Погорілого намагалися вбити. Замаху запобігла Національна поліція. Замовником правоохоронці назвали секретаря місцевої селищної ради В'ячеслава Бокого. – Gazeta.ua). Проблеми в судах і в поліції, що захищають місцеві клани, а не в інвесторах", – підсумовує Марченко.

Повне інтерв'ю з Сергієм Марченком читайте у журналі "Країна"

21 липня Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла президентський законопроєкт про "інвестиційних нянь". Його ухвалили в першому читанні 244 голосами.

Закон передбачає державну підтримку українських та іноземних інвесторів. Держава надаватиме їм інвестиційних менеджерів – "інвестнянь" – що супроводжуватимуть їх протягом усього проєкту. Також інвестори отримають фінансову підтримку – 30% від загальної суми інвестицій.

Зараз ви читаєте новину «"Влада діє, як прапорщик з анекдоту": чому Зеленському не вдається привести інвестиції в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути