вівторок, 15 червня 2021 13:08

Винаймають і трощать заради хайпу. Як захистити квартиру від погрому

Винаймають і трощать заради хайпу. Як захистити  квартиру від погрому
Останнім часом власники квартир чи суборендарі розслабилися і перестали ходити на зустрічі з орендарями. Кажуть їм, де знаходяться ключі. Фото: pixabay.com

У Києві ціни на подобову оренду житла стартують від 500-600 грн. Господар такої квартири в середньому заробляє 26 тис. грн на місяць. Це вдвічі більше, ніж на довготривалій оренді. Щоправда, тут є додатковий клопіт і ризики, розповів Gazeta.ua Сергій Курганов, гендиректор рієлторського об'єднання "ПРОСТОР".

"Захищенішими завжди будуть ті, хто здає власне житло на тривалий термін. Щодо подобової оренди є небезпека натрапити на блогерів, які винаймають квартиру заради "хайпу". На відеокамеру трощать меблі, техніку. По-перше, треба усвідомлювати, що такі дії є незаконними. Адже йдеться про навмисне пошкодження майна. Залежно від наслідків передбачені штрафи й позбавлення волі. Оскільки блогери самостійно фіксують свій злочин, то такий запис у суді можна використати як доказ. З іншого боку, це можуть бути розгроми-постановки. Наприклад, квартиру готують до ремонту. За згодою власника на відеокамеру дозволяють трощити стіни й меблі. Буває, коли подобово орендують квартири з дорогою технікою та меблями. Далі все це виносять, перепродають. Раніше частими були випадки, коли люди винаймали квартиру на добу, підробляли документи (друкували на принтері) і здавали житло на тривалий термін. У такий спосіб отримували не тільки оплату за перший місяць оренди, а й заставну вартість", - говорить Сергій Курганов.

За словами експерта, на 100% захиститися неможливо. Однак є певні запитання-маркери, завдяки яким можна розпізнати шахраїв.

"Наприклад: чому саме подобова оренда? Чим займається орендар? По-друге, усе треба робити легально й офіційно. Тоді будь-які питання розв'язуватимуться значно простіше. Сьогодні ж ринок нерухомості здебільшого перебуває "у тіні". З кожним, хто заїжджає у квартиру, потрібно укладати письмову угоду. Нехай це буде невеликий договір чи акт про наміри. Головне, щоб людина власноруч його підписала. Також необхідно перевіряти документи. Людина, яка не має поганих намірів, надасть їх", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок в Україні: порахували вартість житла біля моря і в Карпатах

На виході з квартири можна встановити відеокамеру. Безпосередньо в оселі це робити заборонено.

"Інакше втручатиметеся в приватне життя. Також можна під'єднати сигналізацію. Охорона зазвичай приїжджає швидко. Крім того, варто застрахувати житло. Ще цікавий момент. Останнім часом власники квартир чи суборендарі розслабилися й перестали ходити на зустрічі з орендарями. Кажуть їм, де лежать ключі. Гроші просять перерахувати на картку. Дехто взагалі ставить замки з дистанційним керуванням і надсилає код, щоб відімкнути двері. Тобто немає контакту з людьми. У таких випадках ризик натрапити на недобросовісних квартирантів зростає", - зазначив Сергій Курганов.

Найчастіше подобово орендують квартири біля місць-магнітів. Наприклад, виставкових центрів.

"Також популярне житло біля медмістечок, навчальних закладів. Там увесь рік квартиру можна здавати подобово. Популярне житло біля бізнес-центрів. Винаймають працівники, що приїжджають у відрядження на кілька днів. Попит буде й на житло, розташоване поблизу концертних залів. Однак туди люди приїжджають "відірватися" та добре відпочити. Можливо, їм захочеться продовжити свято у квартирі. Тому ризики набагато більші", - підсумував експерт.

Блогерка, яка розгромила з друзями готельний номер в Києві, винайняла апартаменти для вечірки. Тtiisshhiinnaa розмістила кілька сторіз, на них вони випивали й розважалися. Зазначила, що вони зняли два номери.

На кадрах видно обмальовані стіни та дзеркало у ванній, залиту водою підлогу, перевернуті меблі. Блогерка зізналася, що її приятель Сергій, зламав ліжко, яке йому "не сподобалася".

Зараз ви читаєте новину «Винаймають і трощать заради хайпу. Як захистити квартиру від погрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути