понеділок, 26 грудня 2011 17:38

Вільна торгівля з Європою додасть 5,5% до зарплат українців - експерти

Вільна торгівля з Європою додасть 5,5% до зарплат українців - експерти

Україна може підвищити реальний ВВП на 6,2% в довгостроковій перспективі за рахунок створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом.

Такого прогнозу дотримуються в Інституті економічних досліджень і політичних консультацій.

"Створення ЗВТ між Україною та ЄС, безумовно, позитивно вплине на розвиток економіки країни і буде сприяти підвищенню добробуту населення. Розрахунки показують додатковий приріст реального ВВП на 6,2% в довгостроковій перспективі", - повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час прес-конференції.

За даними інституту, після входження в ЗВТ з ЄС додатковий приріст добробуту населення України становитиме 11,8% в довгостроковій перспективі.

При цьому бізнес виграє за рахунок можливості експортувати товари на найбільший регіональний ринок без сплати митних зборів, за рахунок збільшення інвестиційної привабливості країни, поліпшення регуляторного клімату. У свою чергу, населення виграє від підвищення заробітних плат (на додаткові 5,5% в довгостроковій перспективі), доступу до більш широкого асортименту товарів, підвищення безпеки продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подешевшав на 1 копійку, курс євро знизився на 3 копійки - міжбанк

У той же час ймовірні втрати бізнесу будуть пов'язані з адаптацією до нової регуляторному середовищі, зокрема, до стандартів, з підвищенням конкуренції. За розрахунками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, при створенні ЗВТ з ЄС близько 1% кваліфікованої і 3,5% некваліфікованої робочої сили може втратити роботу.

"Незважаючи на короткострокові втрати, глибока і всеосяжна ЗВТ з ЄС призведе до значних довгострокових економічних виграшів для України", - впевнені експерти.

Нагадаємо, технічна звірка тексту проекту Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі була завершена 22 грудня в Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Вільна торгівля з Європою додасть 5,5% до зарплат українців - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути