середа, 18 жовтня 2017 15:52

Відсутність RAB-регулювання перешкоджає приходу стратегічних інвесторів в енергетику України - заступник директора ЄБРР

Відсутність RAB-регулювання перешкоджає приходу стратегічних інвесторів в енергетику України - заступник директора ЄБРР
Заступник Директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Марина Петров сказала, що доки немає стимулюючого тарифоутворення, ціни на енергоактиви, які будуть продаватися, будуть низькими

"Поки немає стимулюючого тарифоутворення, ціни на енергоактиви, які будуть продаватися, будуть дуже низькі. Також існує ризик, що інституційні, стратегічні інвестори просто не прийдуть в Україну", - заявила заступник Директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Марина Петров в інтерв'ю порталу "Енергореформа".

"Тому що для них (інвесторів - Ред.) ризики, пов'язані з нерозумінням як визначатиметься ціна, яким чином функціонуватиме ринок, будуть настільки високими, що вони просто не погодяться купувати енергетичні активи навіть за низькою ціною", - застерегла вона.

У той же час, представник ЄБРР відмітила наміри НКРЕКП переходити до зрозумілої західним інвесторам моделі стимулюючого тарифоутворення.

"Однозначно, RAB-регулювання - це те, що зробити обов'язково потрібно. І ми сподіваємося, що стимулююче тарифоутворення буде вводитися. Ми бачимо, що з боку регулятора є бажання вводити RAB-регулювання", - підкреслила Марина Петров. "І наше завдання, як важливого гравця в цій реформі, полягає в тому, щоб допомогти всім сісти за стіл переговорів і домовитися"...

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання (Regulatory Asset Base - регульована база активів) - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в США і Європі. Для інвесторів вона цікава тим, що дає гарантії прибутковості на вкладені кошти.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72 / ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Відсутність RAB-регулювання перешкоджає приходу стратегічних інвесторів в енергетику України - заступник директора ЄБРР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути