понеділок, 25 січня 2021 11:00

Відома зубна паста з'явилась після смерті творця

Відома зубна паста з'явилась після смерті творця
Зубна паста викликала фурор серед споживачів. Фото: pexels.com

25 січня 1783 року народився Вільям Колґейт - американський підприємець, засновник компанії Colgate.

Емігрував із Великої Британії до США. 1806-го відкрив у Нью-Йорку магазин. Продавав крохмаль, мило, свічки. Справи йшли погано, і Колґейт об'єднався з чоловіком своєї сестри - Джоном Ґілбертом. Той виявився хорошим бізнесменом. Справи William Colgate and Company пішли вгору. Колґейт зміг відкрити власний завод. Спочатку виготовляли туалетне мило і крохмаль у гранулах. Потім почали випускати ароматизоване мило, парфумерну продукцію.

Утім, Вільям Колґейт не побачив успіх досі знаменитого товару компанії - зубної пасти. Він помер 1857-го. А зубну пасту Colgate його підприємство випустило через 16 років після його смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як доглядати за зубами, щоб вони були красиві

Це був дентальний крем в невеликих баночках зі скла. Паста не пошкоджувала зубну емаль, на відміну від популярного на той момент зубного порошку з вмістом порцеляни, цегляного пилу і глини.

Зубна паста викликала фурор серед споживачів. А 1896-го Colgate знову вразила своїх покупців, змінивши скляну баночку на інноваційний для того часу тюбик.

Сьогодні компанія Colgate-Palmolive має філії та відділення в більш ніж 200 країнах світу. Вона володіє такими марками, як Colgate, Palmolive, Mennen, Lady Speed Stick, Softsoap, Protex, Sorriso, Kolynos, Ajax, Axion, Soupline, Suavitel і Fab, а також Hill's. Чистий прибуток компанії 2013 року становив $2,241 млрд.

В Україні продається безліч різновидів всесвітньо відомої пасти. Ціни на неї стартують від 15,90 грн і можуть доходити до 105 грн.

За тюбик звичайної пасти 100 мл просять 17 грн. 100 мл відбілюючої Colgate "Макс Блиск" коштує 56 грн. Паста 75 мл з вугіллям продається за 86 грн. Дитяча захисна паста зі смаком жувальної гумки коштує 41 грн.

На батьківщині цього продукту, у США, ціни стартують від 50 центів за маленький тюбик. Це приблизно 14 грн. Однак в середньому паста об'ємом 100 мл коштуватиме $2.

22 травня 1892 року доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти. Тюбик як вид упаковки створив Джон Ренд – саме він запатентував прообраз сучасних тюбиків ще 1841-го. Ренд вважав, що тюбики підійдуть для зберігання фарб.

Зараз ви читаєте новину «Відома зубна паста з'явилась після смерті творця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути