понеділок, 25 червня 2018 13:25

Відновлення кримінальної відповідальності точно не вирішить проблему контрабанди - Южаніна

Відновлення кримінальної відповідальності точно не вирішить проблему контрабанди - Южаніна
"Посилення відповідальності за контрабанду - це важливий момент, але не настільки принциповий, як створення органу, який би боровся з цим явищем", - глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Фото: Depositphotos

Відновлення кримінальної відповідальності за товарну контрабанду не є визначальним фактором для ефективної боротьби з цим явищем.

Таку думку висловила глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Потрібно системно підійти до проблеми, перш ніж криміналізувати. На першому етапі реформи, без напрацювання підходів цього робити точно не можна", - переконана вона. За словами Южаніної, в першу чергу необхідно напрацювати єдиний підхід і визначення самого поняття контрабанда, зокрема, визначити, які партії є контрабандою, чи потрапляє під це поняття заміна товару і так далі. "Наприклад, якщо в партії буде один зайвий черевик - це контрабанда?", - наводить вона приклад.

"Звичайно, посилення відповідальності - це важливий момент, але не настільки принциповий, як створення органу, який би боровся з цим явищем. Тому що самі з собою митники боротися точно не будуть", - підкреслила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков пропонує встановити кримінал за контрабанду

За її словами, ефективна боротьба з контрабандою передбачає наступні кроки: застосування єдиної інформаційної бази з сусідніми країнами, звідки надходять вантажі в Україну; впровадження повністю безконтактної системи взаємодії митниці і платників, а також всіх інших контролюючих органів, які працюють в зоні митного контролю; зміна підходу до розслідування економічних злочинів, і перерозподілу цих функцій від СБУ, виходячи з підслідності і здорового глузду; перегляд розподілу функцій між новоствореними та давно чинними правоохоронними органами.

"На мою думку, вже назріло питання про те, щоб розставити все на місця і подивитися, де накладаються зобов'язання і права, а де сіра зона, яка ніким не контролюється", - сказала Южаніна.

20 червня на засіданні Кабміну була презентована програма "Україна без контрабанди", яка діятиме до 1 січня 2019 року. Вона передбачає перекриття основних схем контрабанди. Від її реалізації в Кабміні розраховують отримати додаткові $4 млрд надходжень до держбюджету.

Кримінальна відповідальність за товарну контрабанду була скасована в Україні 2012 року. Паралельно були підвищені фінансові санкції - був встановлений штраф у розмірі 100% від вартості виявленого контрабандного товару з його конфіскацією, а також конфіскацією товарів і транспортних засобів із спеціально виготовленими тайниками, що використовувалися для перевезення. За повторне протягом року вчинення однією і тією ж особою аналогічного порушення розмір штрафу подвоюється (200% вартості контрабандних товарів).

Зараз ви читаєте новину «Відновлення кримінальної відповідальності точно не вирішить проблему контрабанди - Южаніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути