Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2011 09:21

Відмова від російського газу обійдеться Україні в 101 мільярд гривень - експерт

Відмова від російського газу обійдеться Україні в 101 мільярд гривень - експерт

Україні потрібно витратити за 5 років не менше 101 млрд грн, щоб обійтися без закупівлі газу в Росії.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

"От тільки це обійдеться дуже дорого для України. І зараз таких грошей в Україні просто немає. Якщо в найоптимістичнішому варіанті реалізувати всі разом, то слід за 5 років витратити 101-112 млрд грн і ми зможемо обійтися без закупівлі газу в Росії. При цьому - це дуже скромні підрахунки. Не виключено, що всі разом потягне вдвічі більше - тобто 200-250 млрд грн", - повідомив він.

У разі ідеального фінансування та виконання програм зі зменшення залежності від російського газу, Україна буде закуповувати в Росії не 40 млрд куб. м, а 13 млрд куб. м газу. Тобто, скоротить залежність від російського газу майже на 70%.

На думку експерта, для цього протягом наступних 5 років слід вкласти по дуже скромними підрахунками 65-72 млрд грн в реалістичні проекти. Енергозбереження та альтернативна енергетика (2 млрд куб. м), збільшення видобутку вугілля на 15 млн т (10 млрд куб.м), збільшення видобутку газу на шельфі Чорного моря (10 млрд куб. м) і збільшення видобутку газу на суші (5 млрд куб. м). Разом буде економія - 27 млрд куб. м. Збільшення видобутку газу на суші вимагає, як мінімум, на 5 років 20 млрд грн.

"Є також проекти, що "практично неможливо реалізувати" протягом 5 років і що потребують у вкладеннях в розмірі 36-40 млрд грн. Сюди включаємо термінал для прийому скрапленого газу (LNG), видобуток газу-метану вугільних пластів і видобуток сланцевого газу - разом економія буде 15 млрд куб. м. Проекти видобутку сланцевого газу і терміналу LNG є більш фантастичними, ніж реалістичними", - упевнений він.

"Зараз Україна споживає приблизно 57-60 млрд куб. м газу щорічно. З цього обсягу 40 млрд куб.м газу ми імпортуємо з Росії. До речі, достовірного балансу споживання газу ми не бачимо, оскільки саме Міненерго Юрія Бойка його не показує вже другий рік поспіль", - зазначив Корольчук.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від російського газу обійдеться Україні в 101 мільярд гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути