вівторок, 26 липня 2011 09:33

Відмова Німеччини від російського газу може осушити українську ГТС - експерт

Відмова Німеччини від російського газу може осушити українську ГТС - експерт

Німеччина, основний споживач російського газу в Європі, не зацікавлена у зростанні його імпорту, незважаючи на скорочення атомної генерації.

"Газпром" на програмі закриття німецьких АЕС сподівався заробляти до 10 млрд євро щорічно. Проте в реальності додатковий попит на його газ може виявитися вдвічі нижчим. Експерти вважають, що це знизить і транзит газу через Україну. Про це пише видання "Комерсант-Україна" у публікації "Німеччина не залишила газу надії".

За словами джерела в апараті канцлера Німеччини Ангели Меркель, розрахунок "Газпрому" на додатковий попит на рівні 20 млрд куб. м газу на рік "був від початку невірний".

Як повідомила Меркель російським ЗМІ, країна не має наміру нарощувати імпорт російського газу, незважаючи на скорочення атомної генерації. Як зізналася Меркель, за підсумками переговорів з президентом Росії Дмитром Медведєвим у Ганновері в неї склалося враження, що "від нас чекали заяв про те, що тепер нам потрібно буде неймовірно велика кількість газу". Проте таку думку "слід трохи впорядкувати", оскільки довгостроковий фокус Німеччині зовсім не в нарощуванні імпорту газу як альтернативи атомній енергії, а в отриманні енергії з поновлюваних джерел і підвищення енергоефективності, підкреслила Меркель.

Газ же, навпаки, як викопне паливо має "крок за кроком замінюватися". Виходячи з цього, Меркель "проти будівництва нових газопроводів з Росії до Німеччини". Такі проекти "потрібно точно аналізувати" хоча б тому, що Росія далеко не єдиний постачальник газу до Німеччини, і для всіх діють "рівні правила гри".

Заява Меркель прямо суперечить очікуванням російської влади і "Газпрому". Напередодні візиту Медведєва до Ганновера президент збирався обговорювати з Меркель будівництво нової, третьої нитки газопроводу Nord Stream по дну Балтійського моря до Німеччини. У самому "Газпромі" постійно запевняють, що Європу очікує різке зростання попиту на газ після аварії на АЕС "Фукусіма" в Японії і скорочення ядерних програм.

Якщо Німеччина відмовиться збільшити закупівлі російського газу, це може привести до скорочення його транзиту через територію Україну, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима: "Річ у тім, що після того, як будуть побудовані Nord Stream і South Stream, без зростання транзиту це може просто осушити українську ГТС".

Зараз ви читаєте новину «Відмова Німеччини від російського газу може осушити українську ГТС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути