Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 13:03

Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля призведе до корупції - Землянський

Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля призведе до корупції - Землянський
Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародної політики НАНУ Валентин Землянський каже, що встановлення єдиної ціни на імпортний та український газ - це імпульс до збільшення газовидобутку всередині країни. Фото: Голос народу

Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля та встановлення 2 цін на імпортний та вітчизняний ресурс призведе до виникнення корупції. Про це в колонці заявив Валентин Землянський директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародної політики НАНУ.

Експерт підкреслив, що раніше подібна ситуація існувала на ринку газу, коли трейдери купували дешевий український газ і перепродували за формулою Дюссельдорф+. Відійти від цієї схеми дозволило тільки встановлення єдиної ціни на імпортний та український газ. Крім іншого, такий крок став імпульсом до збільшення газовидобутку всередині країни. "Трейдер отримує доступ до дешевого українського газу, який західні партнери вимагають віддавати у вільний продаж. А далі - продає його за ціною європейського за формулою Дюссельдорф+ тим же підприємствам комунальної енергетики або газопостачальним організаціям", - зазначив він.

Аналогічна ситуація, на думку експерта, буде і у вугільній галузі, якщо будуть діяти 2 ціни: на імпортне та вітчизняне вугілля. "До речі, аналогічну схему намагаються провернути і на ринку вугілля, пропонуючи тарифікувати українське вугілля за нижчими цінами і віддавати його у вільний ринок, де трейдери радісно будуть заробляти на різниці українських та імпортних цін. І, якщо в газовій схемі державно-приватного трейдингу ціни битимуть безпосередньо по споживачеві, то у вугільній - по українським шахтарям і тепловій генерації. І тоді вже формульне ціноутворення на вугілля за принципом Роттердам+ буде виглядати як вершина державного протекціонізму по відношенню до шахтарів і ТЕС", - підкреслив Валентин Землянський.

2016-го за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, в результаті чого були затверджені формули розрахунку ціни на газ для промисловості та населення (Дюссельдорф+) і розрахунку ціни вугілля (Роттердам+).

Головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош заявляв, що регульовані тарифи на енергоносії довгі роки створювали ґрунт для корупції в країні. "Коли газ для населення коштував тільки 12% ринкової ціни, що робили багато олігархів? Вони купували газ за цінами для населення, а продавали його компаніям за ринковими цінами. На цьому заробляли мільярди доларів", - сказав він.

Аналогічну думку висловлював директор ЄБРР в Україні Шевки Анджунер. Він підкреслював важливість ринкового ціноутворення для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій.

Зараз ви читаєте новину «Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля призведе до корупції - Землянський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути