Ексклюзиви
субота, 17 вересня 2011 16:25

Великомасштабна операція СБУ паралізувала імпорт товарів в Україну

Великомасштабна операція СБУ паралізувала імпорт товарів в Україну

Імпорт споживчих і промислових товарів в Україну паралізований. Про це пише газета "Дзеркало тижня".

Як зазначається у статті, найбільші порти Одеси та Іллічівська забиті вантажними судами, більше 5 тис. контейнерів станом на 15 вересня стоять тільки в Одеському порту. Офіційна причина - великомасштабна операція СБУ спільно з Митною та Прикордонною службами по боротьбі з контрабандою, яка почалася 20 серпня.

Тисячі українських промислових підприємств, торговельних мереж та сервісних центрів відчувають гострий дефіцит імпортних поставок. Збитки вітчизняного бізнесу через необхідність оплачувати портам перебування на їх території вантажів, а експедиторським фірмам - застій вантажних фур і контейнерів складають за минулі три тижні мільйони доларів.

Набагато більші збитки бізнес несе на внутрішньому ринку: перебої з поставками товарів сезонного попиту, з комплектуючими і сировиною для промисловості завдають збитку, який в масштабі країни просто не можна визначити.

Втрати держбюджету колосальні. Ні надходжень від митниці за тисячами видів товарів митного класифікатора. Ні податкових надходжень від імпортозалежних підприємств. За даними джерел у Кабміні, бюджет втрачає в день близько 100 млн грн тільки митних платежів. При цьому уряд не підраховує побічні збитки. Повністю припинено транзит товарів до Росії і Молдови через українську транспортну систему - транзитери пішли в румунську Констанцу і російський Новоросійськ.

На думку ряду імпортерів метою спецоперації СБУ і Держмитниці є не стільки пошук контрабанди, скільки створення такої ситуації, коли бізнесмени повинні йти в кабінети тих людей, від яких залежить пропуск вантажів, і питати, скільки коштує дозвіл на ввезення.

Простіше кажучи - який хабар і в яку кишеню треба платити. Причому мова йде не про разову акцію, а про нові умови довгострокової роботи на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Великомасштабна операція СБУ паралізувала імпорт товарів в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути