пʼятниця, 26 липня 2013 19:52

Векселі впадуть в ціні вже на початку жовтня. Підприємці залишаться ні з чим - експерт

Векселі впадуть в ціні вже на початку жовтня. Підприємці залишаться ні з чим - експерт
Фото: www.masterforex-v.org

Перші негативні наслідки введення векселдів стануть відчутними вже на початку жовтні.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олег Соскін, говорячи про підписання президентом Віктором Януковичем скандального законопроекту про векселі.

Він підкреслив, що від запровадження векселів найбільше постраждають ті підприємці, яким їх будуть видавати. Оскільки в результаті, вони залишаться без реальних грошей, а матимуть лише ці "папірці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація настільки провальна, що Україна рано чи пізно оголосить дефолт" - експерт

"Підприємці обов'язково від цього дуже сильно постраждають. Найбільше - експортери та інші компанії, які виконують велику кількість робіт, розраховуючи на те, що бюджет з ними розрахується. Але їм ніяких грошей не дадуть. Їм дадуть папірці. Це як у 90-ті роки підприємці зі своїми працівниками замість зарплати розраховувалися виробленою продукцією. Але у цьому випадку, ситуація ще гірша. Бо тоді хоч була матеріальна якась продукція. А зараз - взагалі папірець", - пояснив експерт.

Він додав: "Є певна частина експортерів, яким не повертають ПДВ. І це (запровадження векселів — ред.) направлено саме на них і на тих, хто виконав величезну масу робіт під ЄВРО-2012. З ними не розрахувалися. Це будівельні компанії, ті, хто будував дороги. От їм у першу чергу видадуть векселя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд не зможе примусити платників податків отримувати відшкодування ПДВ векселями

Наразі ж, за словами Соскіна, головне питання у тому, на яку суму уряд має намір видавати векселі.

"Борги перед всіма цими суб'єктами становлять не менше 15 млрд гривень. Тому якщо уряд видасть векселів на 5 млрд, а потім щомісяця видаватиме також на кілька мільярдів, то перші негативні наслідки мають проявитися вже десь на початку жовтня. Бо вже на той момент ціна векселів має впасти не менше ніж на 20%, а може 30%, тобто відбудеться втрата номінальної вартості векселя. Він нікому не потрібен. Бо хто його буде викуповувати? У казначества на це немає грошей, у бюджеті — також", - наголосив він.

Говорячи про те, чому влада тоді йде на такі кроки, якщо вони все одно приводять до негативних наслідків, Соскін наголосив:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Векселі — це рятівне коло для уряду, але петля для українського бізнесу - експерт

"Вони ж дебіли. Університетів не закінчували, живуть за принципом Лєніна: "Кожна кухарка, кожен бандит може керувати державою". Не треба для цього ні освіти, ні знань, ні професіоналів, ні відповідних людей. Вони вважають, що самі все знають. Думають: "Ну ми ж мільярдери, ми ж змогли вкрасти мільярд, то невже ми не зможемо керувати цією країною, цією біомасою? Звісно зможемо". От вони і керують, а біомаса терпить".

Зараз ви читаєте новину «Векселі впадуть в ціні вже на початку жовтня. Підприємці залишаться ні з чим - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути