четвер, 16 листопада 2017 15:38

В Україні з'явиться єдиний реєстр боржників

В Україні з'явиться єдиний реєстр боржників
Створення кредитного реєстру і посилення спроможності бюро кредитних історій розширить доступ банків до інформації. Фото: Journalist.Today

Верховна Рада прийняла проект закону, який передбачає створення кредитного реєстру Нацбанку.

Проект закону №7114-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку і вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків" підтримали 227 народних депутатів, інформує newsone.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2018: підвищення мінімалки, зростання ВВП, долар по 29

Фахівці вважають, що створення кредитного реєстру і посилення спроможності бюро кредитних історій розширить доступ банків до інформації. Зокрема, бюро кредитних історій дозволить враховувати інформацію по кредитам при розробці інструментів оцінки кредитних ризиків для банків.

Крім цього, законопроект передбачає окреслення повноважень Нацбанку по веденню кредитного реєстру. Також обмежується поширення інформації, що захищає позичальників банків від порушення їх приватності.

Таким чином, Фонд гарантування вкладів зобов'язаний надавати інформацію до кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку. У свою чергу банки повинні інформувати кредитний реєстр. Також повідомляти клієнта про те, що інформація про нього буде надаватися в кредитний реєстр.

Раніше глава Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка казав, що створення єдиного кредитного реєстру дозволить захистити гроші простих громадян-вкладників банків, а також сприятиме розвиткові економіки України. Він зазначив, що такі реєстри діють у більш ніж 90 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явиться єдиний реєстр боржників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути