
У березні в Україні продовжувалася тенденція до підвищення цін на продовольчі товари.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
Згідно з підрахунками експертів, найбільше подорожчали овочі, зокрема, томати, ціна яких зросла на 39%. Це пов'язано з обмеженим власним виробництвом та скороченням імпорту з Туреччини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вартість продуктів б'є рекорди: що подорожчало найбільше за рік
Також значно подорожчала морква (+30%), що викликано сезонним дефіцитом та високою залежністю від імпорту.
Ціни на курятину також зросли: куряча тушка подорожчала на 10%, філе – на 7%, а стегно – на 5%. Це зростання зумовлене високими витратами на корми, які, однак, можуть стабілізуватися.
Свинина подорожчала помірно (+1-2%), а ціна яловичини зросла на 4%.
Ціни на яйця підвищились на 10%, досягнувши середньої вартості 73,1 грн за десяток, що майже зрівняло їх із цінами 2023 року. Основні фактори підвищення – висока вартість кормів та погодні умови.
Молочні продукти також стали дорожчати, хоча темпи зростання дещо сповільнились. Найбільше підвищились ціни на молоко (+11%), голландський сир (+7%) та вершки (+5%). Зміни цін зумовлені сезонними коливаннями та змінами кліматичних умов. Проте очікується, що збільшення надоїв молока в кінці квітня може стабілізувати ринок.
Ціни на бакалійні товари залишаються відносно стабільними, за винятком соняшникової олії, яка подорожчала на 4% через підвищення цін на насіння.
Єдиним продуктом, що помітно подешевшав, стало пшеничне борошно, яке втратило 16% у вартості за місяць завдяки акціям у супермаркетах напередодні Великодніх свят.
Головним фактором прискорення зростання цін в Україні стало підвищення тарифів на електроенергію після російських атак.
Додатково на інфляцію вплинув слабкий урожай 2024 року. У Мінекономіки зазначили, що загалом протягом 2024 року цінова динаміка залишалася прийнятною, а зростання інфляції до 12% річних наприкінці року було неминучим через триваючу війну та її масштабний вплив на економіку.
Коментарі