вівторок, 07 квітня 2020 12:13

В Україні заговорили про рекордну кількість безробітних – кого торкнулася криза

В Україні заговорили про рекордну кількість безробітних – кого торкнулася криза
За час карантину в Україні додалися 700 тисяч незайнятих людей працездатного віку. Фото: pixabay.com

За різними підрахунками, в Україні з початку карантину налічується плюс 700 тис. незайнятих людей працездатного віку. Карантин не привід для звільнення. Про це невтомно нагадують українські юристи. А от тривала зупинка виробництва - привід.

Найбільше постраждала ресторанна сфера. Продажі в цілому впали на 70%, шість ресторанів мережі закрилися в Києві та Одесі. Гендиректор Поліна Левицька ламає голову, як утримати персонал, адже, каже, попереду літо і туристи. До 24 квітня, коли мав би закінчитися карантин, резервів у підприємства вистачає. А от на довший термін - невідомо. Про це повідомляє видання "Сегодня".

Кожне п'яте будівництво в Україні теж завмерло. А третину малих підприємств закрито. За оцінками Торгово-промислової палати, 4 млн українців ризикують втратити роботу. Уряд обіцяє фінансову допомогу тим, кого звільнили. Але юристи все одно радять домовлятися з начальством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримаємо малий і середній бізнес під час карантину - Зеленський

"Якщо роботодавець припускає, що ця ситуація може тягнутися пів року або рік, він уже сьогодні може прийняти рішення про скорочення штату. Попередити людину за два місяці, потім виплатити допомогу і звільнити", – говорить юрист Михайло Ілляшев.

Напливу безробітних у столичних центрах зайнятості поки що немає. Документи приймають електронною поштою. І в березні їх стали надсилати вдвічі більше, ніж у лютому. І хоча в базі значаться 12 тис. вакансій, працевлаштуватися зараз майже неможливо.

"До 18 березня ми могли включити механізм "підходящої роботи", працювали підприємства, деякі отримували направлення на роботу, працевлаштовувалися. Але вони не отримували тоді статусу безробітного, оскільки працевлаштовувалися. А зараз включити режим "підходящої роботи" досить складно. І щодо вакансій, які є в нас у базі, якщо дзвонити, то роботодавці кажуть: "Прийом призупинено", – розповідає працівниця Центру зайнятості Тетяна Говорун.

Утім, нещодавно велика поштова компанія оголосила набір двох тисяч кур'єрів. Потрібні також санітари, вантажники, касири.

"Фактично прийом на сьогодні здійснюють медичні заклади, яким не вистачає молодшого персоналу. Продовжують і торговельні мережі набір персоналу", - зазначає Говорун.

Пандемія розігнала і бюджетників. Причому тих, хто повинен бути на передовій. Інститут молекулярної біології розробив українську систему тестування коронавірусу і пішов у неоплачувану відпустку. Правда, вчені кажуть: гроші з'їв не карантин.

"50 осіб пішли у відпустку на тиждень за свій рахунок. Із карантином це не пов'язано зовсім. Це стандартна ситуація щороку для всієї Академії наук", – нарікає заступник директора інституту Сергій Дзядевич.

Утім, професори й лаборанти пробірок не залишили. Готові виробляти 20 тис. тест-систем на тиждень. Їх відпустка закінчилася, а гроші Академія наук все-таки знайшла, хоч і на дрібну партію.

"Першу партію вже виробили і передали в Житомирський центр і в Київський центр громадського здоров'я. 600 штук", - каже Дзядевич.

На рішення від влади чекає і бізнес. Кабмін підготував податкові канікули. Деякі банки відклали платежі за кредитами. Крім того, парламент скасував орендну плату за приміщення. Але підприємці стверджують: допомога не надто їх рятує.

Україна постраждає від світової кризи менше, ніж у 2008-2009 роках. Про це заявляє Андерс Аслунд, шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council у своєму блозі.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заговорили про рекордну кількість безробітних – кого торкнулася криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути