Ексклюзиви
субота, 12 серпня 2023 14:43

В Україні вперше від серпня 2021 року подешевшали продукти

В Україні вперше від серпня 2021 року подешевшали продукти
Споживчі ціни на продукти в Україні зменшились проти попереднього місяця вперше від серпня 2021 року. Фото: Pixabay

В Україні у липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1 %, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1 %.

Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше від серпня 2021 року. Про це розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

Так, за його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на овочі (-18,2 % проти червня), яйця (-4,1 % до травня), фрукти (-1,3 %), олію соняшникову (-0,8 %), макаронні вироби (-0,2 %), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1 %).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчає майже увесь алкоголь

Водночас збереглося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7 %).

"Також у червні зменшення змінилося зростанням цін на сири (+0,3 % проти -0,5 % до травня), масло (+0,3 % проти -0,1%), молоко (+0,2 % проти -0,5 %). Також відновилося зростання цін на цукор: +1,2 % проти нульового приросту у червні", – повідомив он.

Тобто липень виправдав очікування щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу чергу овочів.

Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв'язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні.

Українські АЗС значно підвищили ціни на бензин та дизель.

Зокрема, з 4 до 11 серпня бензин А-95 подорожчав на 1,96 грн/л, до середніх 51,94 грн. Дизель додав у ціні ще більше – 2,04 грн/л до 51,29 грн. Про це повідомляє Enkorr.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше від серпня 2021 року подешевшали продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути