Українські виробники моркви продовжують впевнено підвищувати відпускні ціни на свою продукцію.
Чергове зростання цін у цьому сегменті оператори ринку пояснюють підвищеним попитом з боку оптових компаній та роздрібних мереж, які продовжують закуповувати ці коренеплоди для подальшої реалізації, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Так, лише з початку поточного тижня морква подорожчала до 23-30 грн/кг ($0,55-0,71/кг), залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції, що в середньому на 15% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на продукти в Україні будуть вказувати за кілограми та літри
Зростання цін у цьому сегменті виробники аргументують одразу кількома причинами. Насамперед, підвищувальний ціновий тренд пов'язаний із помітним скороченням пропозиції некондиційної продукції, оскільки поставки з необладнаних складів знизилися до мінімуму. Водночас попит на моркву залишається досить активним. Також варто зазначити, що деякі великі господарства продовжують стримувати продажі цього коренеплоду високої якості в надії на подальше зростання цін.
На сьогодні морква в Україні вже надходить у продаж у середньому в 2,6 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому оператори ринку зазначають, що зростання цін не сприяло зниженню попиту на моркву, у зв'язку з чим вони не виключають, що наступного тижня фермери робитимуть спроби ще раз підвищити ціни у цьому сегменті.
За п'ять років в Україні майже вдвічі подорожчав борщовий набір.
Борщовий набір зараз коштує майже 175 грн. Більша частина від усієї вартості припадає на м'ясо. Пісний борщ коштує близько 65 грн. Велика частина витрат припадає на томатну пасту або буряково-томатну заправку, а також на цибулю.
Наприкінці 2022 року 1 кг цибулі коштував близько 32 грн. Наступного року її вартість знизилася майже вдвічі, але залишалася вищою, ніж за аналогічний період 2021 року.
Коментарі