Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 11:41

В Україні прискорилось зростання цін: розповіли, що дорожчає найшвидше

В Україні прискорилось зростання цін: розповіли, що дорожчає найшвидше
Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 9,7%. Фото: pexels.com

У лютому в Україні прискорилась споживча інфляція. Нацбанк пояснив стрімке зростання вартості продуктів

Споживча інфляція прискорилася до 7,5% в річному вимірі. У січні цей показник був на рівні 6,1%. У результаті зростання цін перевищило і прогнозну траєкторію Нацбанку, і його цільовий діапазон: 5% ± 1 в.п., пише пресслужба НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скорочуються запаси гречки: на скільки подорожчала крупа

Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 9,7% в річному вимірі, на оброблені продтовари – до 7,2%.

Істотно подорожчали м'ясо, молоко і яйця. Цьому сприяло скорочення виробництва та здорожчання кормів через поганий врожай 2020 року. Разом з цими продуктами дорожчає вершкове масло, ковбаси та сири.

Цукор і борошно також додали в ціні. Причина - поганий врожай цукрових буряків і пшениці. Через неврожай подорожчала соняшникова олія і продукти її переробки – майонез, маргарин, спреди. Хліб і випічка дорожчає через те, що зростають ціни на її інгредієнти. Алкоголь продовжив дорожчати через підвищення мінімальних цін на ігристі вина.

Яблука дорожчають через скорочення запасів, банани – через низький врожай у головних країнах-виробниках. За прогнозами експертів, у травні яблука подорожчають до 75 грн. Овочі борщового набору, тепличні огірки та помідори, навпаки почали дешевшати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям слід очікувати подорожчання палива

Темпи з подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця – 2,6% в річному розрізі. Подорожчали ліки, автомобілі, побутова техніка, меблі, ювелірні вироби. Водночас товари для особистого догляду, засоби для чищення, іграшки, одяг і взуття подешевшали.

Ціни на бензин знову швидко ростуть – плюс 4,4% за лютий після мінус 4,7% в січні. Причиною став високий попит з боку населення при тому, що нафта в світі стає дорожчою.

Навесні в Україні очікують подорожчання борошна, хліба, бакалії, соняшникової олії і борщового набору. Експерти вважають, що на вартість харчів вплине 3-тя хвиля пандемії коронавірусу та якість врожаю.

Зараз ви читаєте новину «В Україні прискорилось зростання цін: розповіли, що дорожчає найшвидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути