В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.
Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. Упродовж цього часу ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%.
"Є кілька причин. Перша - 5 квітня Антимонопольний комітет розпочав справу проти кількох цукрових компаній. Друга - дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він найбільше впливає. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю. Та це не розв'яже проблему ані дефіциту, ані надвисоких цін. Цукор-сирець потрібно переробити на білий цукор. Це можуть зробити лише два цукрові заводи. Темпи завезення сирцю не гарантують покриття дефіциту. Третя - квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн. Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор-сирець, щонайменше 40 тис. тонн цукру не вистачить", - написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.
Значна частина галузі працює з від'ємною рентабельністю.
"Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор є занадто болючими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. У результаті ціни на вітчизняну кондитерку лише за перший квартал 2021 року зросли на 15-20%. Навіть таке зростання цін не дало змоги компенсувати втрати", - зауважили виробники.
Україна збільшує імпорт солодощів із Європи.
"Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україну з початку року аж на 20%", – зазначають виробники.
Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їхніх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові ціни на продовольство зростають. Український ринок залежить від них
Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.
За рік білий цукор подорожчав приблизно на дві третини. У лютому ціна була 23,13 грн/кг, у березні - уже 24,38 грн/кг. На початку липня цукор коштував 25 грн/кг.
Коментарі