середа, 28 вересня 2011 20:17

В Україні стався технічний дефолт - Данилюк

В Україні стався технічний дефолт - Данилюк

З 23 вересня Держказначейство зупинило рух коштів на усіх казначейських рахунках центрального та місцевого рівня. Про це повідомляє керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк.

"Зупинення руху коштів означає, що жодна держустанова не може вже 5 днів отримати свої гроші й здійснювати будь-які проплати. Нам про це відомо з джерел у Держказначействі, - сказав він у коментарі. - Ситуація вказує на спробу акумулювати кошти для погашення до 28 вересня двох серій ОВДП на загальну суму понад 5,3 млрд грн. Станом на 19.30 борг не виплачено, бо зазвичай прес-служби відповідних відомств відразу звітують про виплату боргу. Фактично це значить, що в Україні стався технічний дефолт".

За словами Данилюка, якщо Україна вчасно не погасила зобов'язання, то умови співпраці з фінустановами переглядатимуть. Він каже, що Мінфін в останній час провалює аукціони по розміщенню облігацій внутрішньодержавних позик.

"Це значить, що запозичень нових не буде. Довіра до України настільки низька, що ніхто не хоче позичати. Навіть якщо вони десь знайдуть кошти, аби погасити заборгованість, це не означає, що будуть можливості зайняти в когось ще раз. А оскільки інших джерел наповнити економіку грішми уряд не створює, то можна говорити про початок фінансового краху. Це незворотній процес, бо фінансовий процес тримається на довірі населення до Нацбанку втримувати цінність валюти та довірі з боку інвесторів, які купуючи цінні папери держави розраховують, що їм повернуть кошти", - додав Данилюк.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стався технічний дефолт - Данилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути