пʼятниця, 01 червня 2012 14:26

В Україні подешевшали яйця

В Україні подешевшали яйця
За даними Мінагропроду, середні оптово-відпускні ціни (з ПДВ) на яйця на 25 травня знизилися до 4,76 грн/десяток. Фото: xn--90aepuc9h.net

Від початку другої декади травня ціна на яйця встигла показати і зростання, і стабілізацію, і зниження.

Так, на 29 травня середня відпускна ціна на яйце (С-1) по птахофабрикам України просіла на 3,6% в порівнянні з попередньою звітною датою (22 травня) - до 4,16 грн/десяток.

У свою чергу, з 1 по 29 травня середня відпускна ціна на яйце (С-1) по птахофабрикам Україні збільшилася на 17,8%, а спочатку року - знизилася в 1,8 разу.

На думку експертів компанії ПроАгро, зараз в ціноутворення на ринку курячого яйця втрутилися сезонні фактори. По-перше, зріс попит на овочі та фрукти, по-друге, виробництво яєць навесні та влітку зростає.

Експерти пояснили, що кури найкраще несуться за температури вище 20 градусів тепла, а взимку продуктивність несучок знижується. До того ж у холодний період на птахофермах не підтримують 20-градусну температуру, так як додаткові витрати на тепло збільшують собівартість яєць. Взимку через витрати на опалення та сезонне зниження загальної продуктивності курей собівартість яйця підвищується. При цьому зростає купівельний попит на яйця і, в кінцевому рахунку, підвищується ціна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Moody's знизило рейтинги трьом великим українським банкам

У теплу пору року витрат на опалення у птахоферм немає, продуктивність несучок зростає з одночасним зниженням купівельного попиту. Звідси зниження цін, яке можна спостерігати сьогодні.

За прогнозами експертів ПроАгро, в першій декаді червня ціни на яйце, швидше за все, трохи просядуть або залишаться на колишньому рівні. Тенденція зростання цін на курячі яйця почнеться ближче до серпня 2012 року.

За даними Мінагропроду, середні оптово-відпускні ціни (з ПДВ) на яйця в Україні на 25 травня знизилися на 6% - до 4,76 грн/десяток.

Зараз ви читаєте новину «В Україні подешевшали яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути