Ексклюзиви
середа, 17 січня 2024 10:38

В країні стрімко дорожчає популярний овоч: яка причина

В країні стрімко дорожчає популярний овоч: яка причина
Ціни на буряк різко підскочили на початку тижня. Фото: pixabay.com

В Україні на початку тижня зросла ціна на буряк. Зараз ціни на столові буряки вже в середньому на 74% вищі, ніж в аналогічний період 2023 року.

Це сталося через активний попит, пояснили аналітики проєкту EastFruit. А також пов'язано із нижчим, порівняно із минулим роком, урожаєм буряків.

"Багато українських фермерів наразі фактично призупинили продажі буряків в очікуванні подальшого росту цін. Водночас більшість із виробників планують почати реалізацію цієї продукції не раніше початку лютого", - зазначають експерти.

16 січня на українському ринку ціна на буряк становила 12-16 грн/кг ($0,32-0,42/кг), що в середньому на 33% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, що буде з цінами на продукти у січні

Подорожчання пов'язане і з істотним скорочення пропозиції овочів на українському ринку.

"Більшість українських господарств не мають у розпорядженні обладнаних сховищ. Запаси в необладнаних складах на цей час уже порядком виснажені. Торговельна активність у цьому сегменті доволі висока, що також спонукає цінове зростання", - йдеться у повідомленні.

Національний банк України на 17 січня встановив офіційний курс долара на рівні 37,92 грн. Він виріс на 6 коп. Євро тим часом впав на 19 коп. і коштує 41,28 грн, повідомляє сайт НБУ. Офіційний курс польського злотого становить 9,41 грн.

Зараз ви читаєте новину «В країні стрімко дорожчає популярний овоч: яка причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути