вівторок, 13 квітня 2021 12:27

В очікуванні річного тарифу: як формується ціна на газ

В очікуванні річного тарифу: як формується ціна на газ
При формуванні тарифу враховують податок і заробіток компаній. Фото: unsplash

У тариф на газ для населення закладають вартість його видобутку, транспортування, заробіток компаній та податки.

Механізм формування ціни ресурсу пояснює провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський для "Сьогодні".

"Перше – це витрати на видобуток. На цьому етапі ціна газу одного кубічного метра для державних компаній становить 2 гривні 84 копійки. У приватників більше, бо видобувати дорожче. Третина українського газу походить з Полтавщини", - каже Білявський.

Генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров розповідає, що витрати цієї компанії складаються з 2 частин.

"Це інвестиційні витрати, в які входять геологорозвідувальні роботи, буріння свердловин, низка інфраструктурних об'єктів. І є витрати операційні – це обслуговування, ремонт свердловин, це заробітні плати людей", - пояснює Щуров.

З його слів, також у ціну закладають витрати на транспортування магістральними газогонами з місця, де блакитне паливо видобули – туди, де його продають населенню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборгованість українців за комунальні послуги різко підскочила

"Це – заробітна плата, ресурси, матеріали, технологічний газ і безпосередньо прибуток. Тариф на транспортування магістральними газопроводами встановлюється регулятором. На сьогодні це 0,2 гривні за 1 кубометр", – додає Максим Білявський.

Він зазначає, що при формуванні тарифу враховують податок і заробіток компаній. Так отримуємо тариф на газ на зразок фіксованої ціни, яку сплачували цього опалювального сезону - 6,99 грн.

Тарифи на газ і електроенергію можуть змінити, оскільки 13 квітня у Верховній Раді на позачерговому засіданні розглянуть пропозиції щодо змін тарифів на комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «В очікуванні річного тарифу: як формується ціна на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути