Ексклюзиви
вівторок, 21 листопада 2017 21:10

У НБУ пояснили, як позбудуться дрібних монет

У НБУ пояснили, як  позбудуться дрібних монет
У Нацбанку запевняють, що монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок залишатимуться в обігу необмежений період часу. Фото: podrobnosti.mk.ua

Монети дрібних номіналів майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування та зберігання цих монет. Крім того, монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок майже не повертаються з обігу до банківської системи, повідомили у прес-службі Нацбанку.

Відмова від карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок пов'язана з втратою монетами купівельної спроможності. За їх відсутності 25 копійок не будуть розмінюватися 10-ма копійками.

У Нацбанку запевняють, що монети перерахованих номіналів залишатимуться в обігу необмежений період часу. Таким чином, громадяни зможуть розраховуватися ними або обмінювати накопичені монети у банківських установах. У свою чергу, всі фінансові установи зобов'язані приймати їх до розрахунків або для зарахування на рахунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2018: підвищення мінімалки, зростання ВВП, долар по 29

Експерти наголошують, що сума розрахунку у чеку буде заокруглюватися. Так, якщо сума закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, то заокруглення відбуватиметься в сторону зменшення — до 0. Якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок - у сторону збільшення.

Запровадження правил заокруглення не впливатиме на інфляцію як прямо, так і опосередковано. Оскільки мова йде про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. Подібний досвід є у Данії, Швеції, Норвегії, Угорщини та Чехії.

У Нацбанку додають, що накопичені монети можна обміняти на банкноти або на інші (більших номіналів) монети у відділеннях банків чи безпосередньо у регіональних підрозділах Нацбанку.

27 жовтня Національний банк України ввів в обіг пам'ятні монети зі срібла й нейзильберу "150 років Національному академічному театру опери та балету України ім. Тараса Шевченка". Номінал - 20 та 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ пояснили, як позбудуться дрібних монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути