пʼятниця, 16 січня 2015 11:24

В G7 точаться суперечки через санкції проти Москви - ЗМІ

В G7 точаться суперечки через санкції проти Москви - ЗМІ
Фото: india.com

В процесі підготовки саміту семи провідних промислово розвинених країн, котрий відбудеться в червні у Німеччині, виявилися розбіжності в думках щодо санкцій проти Росії, пише ТАСС з посиланням на японське інформаційне агентство Kyodo.

"США наполягають на продовженні санкцій, однак Німеччина і Японія підкреслювали важливість діалогу з Москвою", - заявили виданню джерела в "сімці".

Розбіжності проявилися на зустрічі "шерп" - особистих представників лідерів Великобританії, Італії, Канади, Сполучених Штатів, Франції, Німеччини та Японії, що відбулася в грудні в Берліні.

"Українська криза стане, як очікується, важливою темою майбутнього саміту, - зазначає агентство. - У фокусі уваги буде питання про те, чи прийме "сімка" узгоджені дії проти Росії, особливо з урахуванням того, що санкції Європейського союзу щодо Москви закінчуються в березні".

За даними джерел Kyodo, США заявили в Берліні, що "сімка" повинна підготуватися до можливого запровадження нових санкцій і закликали до продовження нинішніх санкцій щодо Росії.

Представник США, як повідомляється, заявив, що російське керівництво вміло використовує розбіжності в поглядах в "сімці", зазначивши, що Москва викличе розкол у цій групі, якщо вона не буде діяти в єдності". Такий підхід підтримала Великобританія.

Кіодо при цьому зазначає, що "Японія, яка прагне до прогресу на територіальних переговорах з Росією, і Німеччина - великий імпортер природного газу з Росії, висловили більш м'яку позицію. Представник ФРН, як повідомляється, заявив, що є санкції, які потрібно зберегти, але є такі, які не слід продовжувати. За його словами, Москва може продемонструвати гнучкість, якщо санкції будуть ослаблені. Японія, зі свого боку, висловилася за продовження діалогу з Росією на додаток до санкцій".

За даними агентства, "шерпи" мають намір провести свою наступну зустріч у березні, щоб продовжити діалог щодо України та інших питань.

Зустріч лідерів семи провідних промислових держав світу G7 пройде 7-8 червня в замку Эльмау в баварських Альпах.

Нагадаємо, що до 2014 року "велика сімка" була "вісімкою" - у міжнародний клуб високорозвинених країн світу входила також Росія. Однак після незаконної анексії Криму в березні минулого року, країни-учасниці спільноти скасували підготовку до саміту Великої вісімки в Сочі, запланованого на червень того ж року. Замість Сочі саміт відбувся в Брюсселі.

"Вісімка" могла мати сенс, оскільки її ідеєю було зібрати країни-однодумці, але тепер ми не можемо говорити про країни-однодуці, коли одна країна анексує частину іншої", - сказав глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Зараз ви читаєте новину «В G7 точаться суперечки через санкції проти Москви - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути