вівторок, 07 червня 2022 15:39

Спецтема: Війна Росії проти України

В Енергоатомі підозрюють МАГАТЕ у змові з Росією

В Енергоатомі підозрюють МАГАТЕ у змові з Росією
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі хоче поїхати на ЗАЕС попри заборону України. Фото: eastnews.ua

В Енергоатомі вважають, що Міжнародне агентство з атомної енергії намагається легітимізувати захоплення росіянами Запорізької АЕС.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі в понеділок оголосив про підготування експертної місії на ЗАЕС, повідомляє агентство.

"Ми працюємо над механізмом, який дозволив би направити таку місію. Зараз Запорізька АЕС перебуває під контролем російських сил. Я неодноразово висловлював глибоке занепокоєння у зв'язку з украй складною та стресовою ситуацією, у якій доводиться працювати українському персоналу й керівництву АЕС", - сказав Ґроссі.

Енергоатом відповів, що він намагається будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів..

"Втрата зв'язку ЗАЕС з МАГАТЕ спричинена діями російських окупантів, які відключили в Енергодарі український оператор "Водафон". А з ним у МАГАТЕ контракт на передавання даних. Всі точки збирання цих даних і сервери, які перебували під контролем агентства, - зачинені й опечатані. Інформація накопичується на сервері й буде передана, коли "Водафон" увімкнуть", - ідеться в заяві.

В Енергоатомі підозрюють, що МАГАТЕ змовилося з Росією про "втрату контролю". Щоб директор агентства мав підставу поїхати в Енергодар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Запорізьку АЕС зупинити, станеться катастрофа - Енергоатом

Енергоатом не запрошував Ґроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляв йому в такому візиті. Він зможе відвідати станцію лише тоді, коли Україна поверне над нею контроль.

Попередні візити Ґроссі в Україну не мали користі.

"А на зворотному шляху, після відвідин Південноукраїнської АЕС, він поїхав на зустріч з керівником Росатома. І вони разом "звітували" світові, як усе на Запорізькій станції добре", - підсумували в Енергоатомі.

Раніше радник прем'єр-міністра Юрій Бойко заявив, що Запорізьку атомну електростанцію, можливо, доведеться зупинити. Зараз там більшість блоків зупинені й стоять у резерві.

На Запорізькій АЕС перебувають майже 500 російських військових. Там багато техніки й вибухівки. Україна не може гарантувати безпеку, хоча й контролює роботу ЗАЕС.

Зараз ви читаєте новину «В Енергоатомі підозрюють МАГАТЕ у змові з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути