середа, 06 березня 2013 15:12

У 2020 році 1000 доларів будуть невеликими грошима - експерт

У 2020 році 1000 доларів будуть невеликими грошима - експерт
Фото: telegraf.com.ua

До кінця 2013 року в Україні можуть заборонити депозити в іноземній валюті. Це передбачає законопроект народного депутата від фракції Партії регіонів Євгена Сігала "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" №2400.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, цей законопроект треба було прийняти ще 10 років тому. В інтерв'ю Gazeta.ua експерт розповів про ймовірність прийняття законопроекту та його наслідки.

- Що передбачає цей законопроект?

- Він дуже короткий. Передбачає заборону із 1 січня 2014 року депозитних вкладів у іноземній валюті для фізичних осіб. Юридичним особам депозити в іноземній валюті не заборонять. Тим фізичним особам, які поклали гроші до 2014 року, скажімо на 2-3 роки, й надалі виплачуватимуть відсотки у іноземній валюті. Думаю, ймовірність прийняття законопроекту №2400 достатньо велика. Він є послідовним кроком після заборони кредитів у іноземній валюті.

- Чим вигідний для економіки України цей законопроект?

- Завдяки його прийняттю в Україні зменшиться кількість іноземної валюти й побільшає гривні. Про зменшення частки доларів на міжбанківському ринку говорив і попередній уряд. Річ у тім, що в Україні склалися такі умови, що 49% від всіх депозитів становлять депозити у доларах США. Це майже половина. Такого немає ні в Польщі, ні в Росії. Така кількість іноземної валюти є підтримкою не української економіки, а іноземної.

- Чим це погано для населення? Адже долар більш стабільна валюта, ніж гривня.

- Надмірна кількість доларів у банківській системі - причина дорогих кредитів. Банки залучають депозити в іноземній валюті, а кредити видають лише в гривні. Відповідно, щоб видати кредит і в національній валюті, вони продають іноземну й купують українську. Мало того, що у вартість кредиту банки вписують свої втрати при конвертації валют. Так вони ще й спекулюють - додають туди різноманітні комісії та банківські послуги - і в результаті маємо дорогі кредити. Кредити на житло взагалі стали майже недоступними, кредити на автомобілі дають щонайменше під 20% річних. Тому доцільно ліквідувати валютний депозит.

- Тобто після прийняття законопроекту кредитні відсоткові ставки одразу зменшаться? Якщо так, то на скільки?

- На жаль, не одразу. Для цього потрібно рік-два. Наше керівництво бере приклад з Росії. Там теж свого часу обмежили депозити у доларах. Через кілька років після цього кредити у них стали дешевшими. Зараз там дають їх під 7-10% річних. Це майже вдвічі дешевше, ніж в Україні. Якщо до 2014 року цей законопроект приймуть, то вже у 2015 році кредити в середньому видаватимуть під 10-12% річних. Банки перестануть спекулювати на обміні валюти.

- Які негативні явища для економіки може спровокувати цей законопроект?

- Може повторитися те, що було в середині 2000-х - кризові явища. Оскільки кредити стануть доступнішими, більше українців їх братиме. Позичатимуть гроші в банку переважно на іноземні товари - це побутова техніка та автомобілі. Відтак всі кошти йтимуть за кордон. Подешевшають кредити й на житло. Через це спекулювати почнуть будівельники, виробники будматеріалів і металоконструкцій. Подібна ситуація була 2006-2007 роках. Через це підвищилися ціни на житло.

- Українці тримають заощадження на доларових депозитах, бо гроші там знецінюються не так сильно, як на гривневих. Яка альтернатива буде доларовим депозитам?

- Лише гривневі депозити. Це все одно вигідніше, ніж тримати в доларах під подушкою. Згадайте, у кінці 90-х 100 доларів зарплати - це було багато. Зараз на такі гроші не проживеш. У 2020 році 1000 доларів будуть невеликими грошима. Тому не треба забувати, що американська валюта теж піддається інфляції.

Зараз ви читаєте новину «У 2020 році 1000 доларів будуть невеликими грошима - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути