середа, 28 квітня 2021 11:31

Уряд знайшов спосіб знизити ціни на олію

Уряд знайшов спосіб знизити ціни на олію
Заборона експорту соняшника не знизить ціни на олію в Україні. Фото: Олена Луценко

Уряд хоче знизити ціни на олію в Україні через заборону експорту соняшника. На нього зараз високий попит за кордоном.

Сьогодні 1 л рафінованої олії в супермаркетах коштує від 55 до 62 грн. Заборонити експорт соняшника пропонують із 15 травня по 30 вересня цього року, йдеться в проєкті урядової постанови.

"Зростання цін на соняшникову олію стало наслідком суттєвого зростання вартості насіння соняшника, складова якого становить 85% вартості виробництва олії. Внаслідок кліматичних особливостей вирощування соняшника наявність сировини на переробних олійних підприємствах на початок маркетингового періоду (вересень 2020 року) становила лише 36,9% від наявного обсягу попереднього маркетингового періоду. А внутрішні закупівельні ціни за два тижні вересня 2020 року зросли на 30%", – зазначено в пояснювальній записці.

Запровадження заборони на експорт – пряме порушення ст. 35 Угоди про асоціацію України та ЄС, наголошують експерти.

"Угода про асоціацію прямо забороняє запровадження заборон на експорт. Звичайно, є винятки – питання екології чи безпеки життя, здоров'я громадян. Проте це не той випадок", – відзначає керівник практики міжнародної торгівлі юрфірми "Ілляшев та Партнери" Олена Омельченко в інтерв'ю Європейській правді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гречка може подорожчати до 80 грн

Заборона експорту не знизить ціни на олію в Україні.

"Більшість насіння в Україні переробляється на олію. На тлі понад 14 мільйонів тонн щорічних врожаїв заборона експорту не матиме помітного ефекту на ціни. В уряді спочатку планували заборонити експорт соняшникової олії. Це могло суттєво вплинути на ціни, проте мало би руйнівний ефект для галузі та призвело би до істотного зменшення валютних надходжень", – зазначає керівник аналітичного департаменту в компанії "AAA Consulting Agency" Марія Колесник.

Торік друга половина літа була посушлива. Кукурудза й соняшник не встигли достатньо розвинутися. Цього року ситуація краща. Багато українських аграріїв роблять ставку на кукурудзу.

Зараз ви читаєте новину «Уряд знайшов спосіб знизити ціни на олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути