середа, 14 вересня 2022 12:01

Уряд вніс до парламенту проект держбюджету на 2023 рік – на що будуть виділяти гроші

Уряд вніс до парламенту проект держбюджету на 2023 рік – на що будуть виділяти гроші
Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект держбюджету України на 2023 рік. Фото: suspilne.media

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт держбюджету України на 2023 рік.

Його основним пріоритетом залишається сектор безпеки і оборони. На це передбачено виділити понад трильйон гривень, повідомив у Facebook голова бюджетного комітету парламенту Юрій Арістов.

За його словами, цей бюджет "дуже сильно відрізняється" від тих, що були в попередні роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зросте мінімальна зарплата наступного року – в уряді зробили заяву

"Це буде бюджет воюючої країни, і кожна цифра в проєкті – тому свідчення. Є дуже чіткі пріоритети – обороноздатність країни та люди, які мають відчувати підтримку з боку держави в складний момент. Все інше зачекає кращих часів", – наголосив Арістов.

Загалом видатки запропоновано зменшити на 272, 7 млрд гривень. Одне із суттєвих скорочень – утримання органів влади: мінус 11,6 млрд гривень порівняно з нинішнім роком.

Найбільше уваги і грошей отримає оборона та безпека – понад трильйон гривень. Це 17,8 % від ВВП.

"Підтримка ветеранів війни (житло, виплати, реабілітація) – 6,8 млрд грн. Фінансування деокупованих територій – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (19 млрд) та дотації на компенсацію втрат місцевих бюджетів у зв'язку в агресією РФ (24 млрд). Дуже важливо, що поряд з цим передбачено збільшення видатків на cоціальний захист", – зазначив Арістов.

За його словами, передбачено також збереження заробітної плати працівникам освіти та медпрацівникам, збереження стипендій.

Буде виділено субвенції місцевим бюджетам на облаштування укриттів в закладах освіти та оновлення парку шкільних автобусів.

"І ще один важливий момент: в проєкті збережені кредити для бізнесу за програмою "5-7-9" та гранти. Разом це майже 17,4 млрд грн", – додав голова бюджетного комітету.

13 вересня у міністерстві фінансів повідомили, що Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік. Доходи бюджету – 1,28 трлн грн, видатки – 2,57 трлн.

В уряді очікують, що наступного року курс долара сягне 50 грн. Індекс споживчих цін становитиме 30,6%. Такі показники закладені у макроекономічному прогнозі Міністерства економіки. Рівень безробіття, за розрахунками Мінекономіки, має становити 28,2%, а середня зарплата – 18 508 грн.

Зараз ви читаєте новину «Уряд вніс до парламенту проект держбюджету на 2023 рік – на що будуть виділяти гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути